Canal de vídeos de la AEPD


La AEPD presenta ‘Protege tus datos en Internet’, un canal de vídeos que mostra al internauta com pot gestionar la seva privacitat a la xarxa.

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha presentat avui el seu canal de vídeos “Protege tus datos en Internet”, un projecte online que té com a objectiu mostrar al internauta les opcions que té per protegir les seves pròpies dades mentre navega per la xarxa. El nou canal de l’AEPD inclou deu vídeos didàctics en format de vídeo tutorials en els quals s’explica, pas a pas, com configurar les opcions de privacitat dels navegadors, xarxes socials i sistemes operatius mòbils més comuns.” Volem conscienciar els usuaris sobre la importància de dedicar uns minuts a configurar, segons els seus propis criteris, les opcions de privacitat i no acceptar, per defecte, els paràmetres establerts per les companyies, perquè no sempre es corresponen amb els seus desitjos”, explica el director de l’AEPD, José Luis Rodríguez Álvarez.

El projecte de vídeos en línia “Protege tus datos en Internet” té una doble vessant. D’una banda, la de conscienciar el ciutadà que quan navega per Internet deixa unes empremtes digitals que altres podrien seguir, obtenint informació sobre aspectes rellevants de la seva vida com on viu, on treballa, què li agrada, i multitud de detalls que conformen la seva personalitat i que podrien ser utilitzats per identificar-lo. De l’altra, que hi ha opcions per a controlar i reduir aquest rastre evitant, per exemple, que el perfil a les xarxes socials estigui visible per a tothom o sigui indexat pels cercadors, que el dispositiu mòbil enviï informació a tercers sobre on ens trobem en tot moment o que es pugui accedir a les dades emmagatzemades en el nostre telèfon si aquest es perdés o ens el robessin .

Els vídeos repassen en detall les opcions de privacitat dels navegadors Chrome, Internet Explorer, Firefox, Opera i Safari, les xarxes socials Facebook, Twitter, Tuenti i Google+, i els sistemes operatius mòbils iOS i Android
. Amb ells, l’AEPD vol fomentar entre els ciutadans la idea que la seva pròpia conducta també pot contribuir a protegir les seves dades i defensar els seus drets, sense perjudici de poder acudir a l’Agència per solucionar els seus dubtes o interposar denúncies o reclamacions quan sigui necessari. Segons un estudi recent, al 76 % dels espanyols els preocupa la protecció de dades personals i el possible ús de la seva informació per part de tercers.

La presentació del canal de vídeos de l’AEPD coincideix amb la celebració per vuitè any consecutiu del Dia Europeu de Protecció de Dades. Aquesta celebració està promoguda per la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les autoritats de protecció de dades dels estats membres de la Unió Europea. La creació d’aquest Dia es remunta a 2006, any en que el Comitè de Ministres del Consell d’Europa va establir el 28 de gener com efemèride la commemoració de l’aniversari de la signatura del Conveni 108, primer acord internacional sobre protecció de dades.

Veure Canal de Vídeos