El dret a l’oblit


El ‘dret a l’oblit’ es la manifestació dels tradicionals drets de cancel·lació i oposició aplicats als cercadors d’internet. Fa referència al dret a impedir la difusió d’informació personal a través d’internet quan la informació es obsoleta o ja no te rellevància ni interès públic, tot i que la publicació original sigui legitima.

Puc exercir el dret a l’oblit davant del cercador sense acudir a la font?

Si. Es habitual que no procedeixi concedir el dret davant l’editor original i si davant el motor de cerca, ja que la difusió universal que realitza el cercador, sumat a la informació addicional que facilita sobre l’individu quan es cerca pel seu nom, pot tenir impacte desproporcionat sobre la seva privacitat.

Si l’exerceixo enfront del cercador, la info desapareixerà d’internet?

No. La sentencia del Tribunal de Justicia de la UE de 13 de maig de 2014 declara expressament que l’exercici dels drets de cancel.lació i oposició realitzat enfront dels cercadors afecta només als resultats obtinguts en les cerques fetes mitjançant el nom de la persona i no implica que la pagina hagi de ser suprimida dels index del cercador ni de la font original. L’enllaç que es mostra al cercador nomes deixarà de ser visible quan la cerca es realitzi a traves del nom de la persona que va exercir el seu dret.

Com puc exercir-lo?

La legislació espanyola estableix que per exercir el dret a l’oblit es imprescindible que el ciutadà es dirigeixi en primer lloc a l’entitat que està tractant les seves dades, en aquest cas el cercador. Els cercadors han habilitat els seus propis formularis per realitzar les peticions:

Google

Yahoo

Bing

Si l’entitat no respon a la petició o el ciutadà considera que la resposta que rep no es l’adequada pot sol·licitar que la Agencia Espanyola de Protecció de Dades tuteli el seu dret:
Seu Electrònica AEPD