Nou acord per la transferència internacional de dades.


La Unió Europea i Estats Units han arribat a un acord polític anomenat EU-US Privacy Shield (Escut de Privacitat) sobre el nou marc jurídic que dona cobertura a les transferències de dades de caràcter personal entre Europa i EEUU.

Aquest acord es produeix després de que la Justícia comunitària anul·les l’any passat el anomenat Safe Harbour (Port Segur) degut, entre altres aspectes, a l’accés massiu de dades personals de ciutadans Europeus per part dels serveis de intel·ligència americans.
Encara que de moment és un acord polític i està  previst que el contingut de l’acord jurídic estigui redactat en els propers 3 mesos aquests són alguns dels aspectes més rellevants de les negociacions:

– El Privacy Shield pretén ser un instrument jurídic viu, que pugui revisar-se i modificar-se contínuament d’acord amb les situacions específiques del moment.
– Existència de garanties vinculants (límits i mecanismes de control) per part de les Agències de Seguretat d’EEUU.
– Marc sancionador a les empreses que incompleixin l’acord amb la possibilitat de expulsar-les d’aquest.
– Accés per part dels ciutadans europeus als tribunals d’EEUU si s’han vulnerat els seus drets en matèria de protecció de dades personals.
– Monitorització continuada sobre l’aplicació del nou acord per part de la Comissió Federal de Comerç (FTC) i la Comissió Europea.
– Inclusió de noves obligacions que hauran d’implementar les empreses subjectes a l’acord.

Caldrà esperar el comunicat oficial de les diferents Autoritats de Protecció de Dades, en el nostre cas de l’AEPD, per a valorar si aquest acord es tradueix en un a nova pròrroga per a adequar les transferències internacionals de dades a l’espera del text definitiu.
Com sempre, us mantindrem informats.
L’equip de PymeLegal.