FAQs i recomanacions sobre protecció de dades al Nadal


Arriba Nadal i amb ell també tornen les celebracions, sopars d’empresa, obres o cantates dels nens i nenes, compres i regals. Per això avui des de PymeLegal volem resoldre alguns dubtes que potser tingueu durant aquests dies i donar-vos algunes recomanacions relacionades amb la protecció de dades.

Potser us sona una mica antic, però segueix havent-hi persones que envien postals per Nadal als seus éssers estimats, propers i, fins i tot, a clients.

Però… fins a quin punt està permès enviar felicitacions segons el RGPD?

No heu de preocupar-vos si voleu seguir amb la tradició d’enviar cartes per felicitar el Nadal. Les lleis de protecció de dades no ens impedeixen fer-ho quan és en l’àmbit personal i les remetem als nostres familiars o amics.

En canvi, quan una empresa envia cartes als seus clientes haurà de complir els requisits d’aquesta normativa i tenir una justificació amb interès legítim. Si en aquestes comunicacions s’afegeixen ofertes o publicitat s’haurà de complir amb les obligacions que marca la legislació per les comunicacions comercials.

Durant aquests dies les celebracions no cessen: sopars d’empresa, funcions de l’escola, dinars o sopars familiars, esdeveniments públics de Nadal…

Com complir la protecció de dades en els sopars d’empresa?

Si en la teva empresa ja han confirmat el sopar de Nadal, hauràs de saber que és una data en la qual es prenen moltes fotografies i vídeos. I el més normal és que aquestes acabin compartides en alguna xarxa social, la majoria de vegades sense el consentiment previ de totes les persones.

Abans de compartir una fotografia, necessites el permís de les persones que apareixen en ella, si no podries estar cometent una infracció, inclús depenent de les circumstàncies, un delicte.

Us recomanem que quan feu una fotografia o vídeo sempre tingueu en compte que el que en aquest moment pot semblar-vos graciós, pot afectar negativament en un futur, comprometre a algú, avergonyir-lo o fins i tot causar situacions d’assetjament.

I quan són fotografies o vídeos a menors?

Durant aquestes festes sempre hi ha funcions, cantates o concerts de nens i nenes, cavalcades i altres esdeveniments nadalencs en els quals els més petits són els protagonistes.

Molts pares, mares i altres familiars assisteixen a aquests esdeveniments i aprofiten per captures fotografies o vídeos del moment. Fins aquí no hi hauria cap problema si es fa un ús privat d’aquestes, però si es difonen de forma pública en xarxes socials o pàgines d’Internet, estaríem vulnerant els drets d’altres nens i nenes.

Sempre que es publiqui una imatge d’un menor de 14 anys, haurà de tenir el consentiment dels seus pares o tutors legals. Els majors de 14 anys podran donar el seu consentiment propi.

I pel que fa als regals i les compres, què et recomanem?

Cada vegada són més les persones que compren els regals de Nadal de forma online, sigui per comoditat o per falta de temps.

Però hem de vigilar que les botigues online on comprem siguin segures i de confiança, i compleixen de forma legal, perquè no puguin estafar-nos o enganyar-nos. Ja que molts estafadors aprofiten aquestes dates per fer ofertes o crear pàgines web que són falses.

Com protegir les teves dades en una compra online?

En els processos de compra online es poden veure vulnerades les nostres dades personals i la nostra privacitat, per això és tan important que fem compres en botigues fiables.

Us recomanem que sempre verifiqueu que la web és segura (al costat de l’URL ha d’aparèixer un cadenat tancat); que compreu només en botigues de confiança; que tingueu una sola targeta per compres online; i que abans de deixar les vostres dades personals llegiu els textos i condicions legals.

Vols regalar un servei o una subscripció?

Si voleu regalar una subscripció a una plataforma, un curs, un taller, unes entrades a un espectacle o una aventura, en alguns casos necessitareu les dades de la persona.

Està clar que si és una sorpresa, no podem preguntar-li. Llavors, podem facilitar aquestes dades personals sense el consentiment de l’altra persona?

Aquest tipus de regals impliquen que es dugui a terme un tractament de les dades d’aquesta persona, de manera que l’obsequiant assumirà la responsabilitat de facilitar aquestes dades.

Sempre és recomanable fer regals que no facin tractaments de dades agressius i assegurar-se que és segur. El més important en aquests casos és comprar i regalar amb cap.

Regalaràs una joguina connectada?

Cada vegada hi ha més joguines connectades a Internet en el mercat. Aquestes joguines intercanvien informació amb fonts externes i normalment estan connectades amb una app d’un dispositiu mòbil.

Quan fem aquests regals a un menor hem de conèixer prèviament quin tractament de dades fa, quines mesures de seguretat i privacitat tenen, si garanteixen la confidencialitat de les dades i qui tractarà aquestes dades, quan es recolliran i com es protegiran.

I si regalem un mòbil a un menor?

Els menors estan desitjant tenir el seu primer dispositiu mòbil cada vegada més abans. Però donat el risc al qual poden exposar-se amb aquests dispositius, haurem d’assegurar-nos que el menor és prou madur per tenir un.

Com a pare, mare o tutor legal pots posar normes i límits abans de l’arribada del mòbil, ajudar-te d’un control parental, guiar-los i assessorar-los en l’ús de les xarxes socials, ensenyar-los a no compartir informació personal amb desconeguts, observar com es senten i si pot afectar el seu benestar, mostrar-te obert a ajudar si hi hagués un problema d’assetjament i evitar l’ús addictiu al mòbil garantint espais de desconnexió (això també va pels grans).

Aquest és un Nadal per tornar a gaudir dels nostres amics i familiars. Des de PymeLegal us convidem a fer-ho amb consciència i respectant sempre la protecció de dades.

Bon Nadal, bones festes i bona protecció de dades!

L’equip de PymeLegal.