Aprovat marc jurídic per a transferències internacionals de dades.

transferencia-internacional-datos

El dimarts 12 de juliol, la Comissió Europea emetia una nota de premsa comunicant l’aprovació del nou marc normatiu anomenat “Escut de Privacitat” que us havíem comentat en anteriors entrades, i que permetrà la regulació de les transferències internacionals de dades realitzades a entitats a Estats Units sempre que aquestes compleixin amb uns requisits.

El “Privacy Shield” neix amb la necessitat de dotar de seguretat jurídica les relacions comercials entre la UE i EEUU que impliquen transferències de dades de caràcter personal un cop anul·lat el passat 6 d’octubre de 2015 l’acord de “Port Segur” (Safe Harbor).

Aquesta regulació afecta a moltes empreses espanyoles que, o bé transfereixen dades personals a les seves delegacions o matrius a Estats Units, o utilitzen serveis al núvol (dropbox, drive, mailchimp, …) per a la seva gestió empresarial. Durant aquest període des de l’anul·lació del “Port Segur”, quan es notificava a l’Agència de Protecció de Dades una transferència d’aquest tipus, l’AEPD emetia un requeriment  a l’empresa per a justificar les garanties d’aquesta transferència.

Amb aquest nou acord, si les companyies nord-americanes es certifiquen, aquesta transferència es considerarà adequada i ajustada als requisits establerts.

Quines implicacions té el “Privacy Shield”?

– Obligacions més estrictes per a les entitats que gestionen dades personals que inclouen revisions periòdiques per part del departament  de comerç Nord-americà.

– Limitacions a l’actual “vigilància indiscriminada” a les dades per part de l’Administració Nord-americana.

– Protecció efectiva dels drets dels ciutadans europeus que podran exercir els seus drets i plantejar recursos per diferents vies.

El text definitiu es publicarà en breu al Registre Federal (EEUU) perquè les entitats nord-americanes que estiguin interessades en adherir-s’hi puguin certificar-se a partir del proper 1 d’agost de 2016 davant del Departament de Comerç Nord-americà.

Nota de prensa de la Comisión Europea.

Us mantindrem informats.
L’Equip de PymeLegal.