Sessió anual Agencia Espanyola de Protecció de Dades.


Just un any abans de l’aplicació del Reglament General de protecció de dades (RGPD), es va celebrar el passat dijous a Madrid la 9ena sessió anual oberta de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, un esdeveniment que s’ha consolidat com punt de trobada d’empreses, organitzacions i professionals del sector.

Malgrat de que els assistents esperàvem que fos una sessió on es “donés llum” sobre aspectes com la data de publicació de l’avantprojecte de modificació de la LOPD, la veritat es que la intervenció de la directora de l’AEPD ens va generar encara més inquietud sobre aquest procés.

Us resumim els aspectes més rellevants de la sessió:

– Avantprojecte modificació LOPD: la directora de l’AEPD, Mar España, va anunciar que esperava que estigués disponible al públic abans de l’estiu i que no podia avançar més informació per un tema de confidencialitat (cara de sorpresa entre els assistents). Va indicar que l’esborrany s’havia enviat al Ministeri de Justícia per a la seva tramitació esperant que la aprovació sigui abans del 25 de maig de 2018. Esperem que sigui així i ens doni marge per a la integració en el nou marc legislatiu.

– Guies publicades:  es varen enumerar les guies publicades fins el moment per ajudar a les pimes a complir amb el RGPD com la ‘guia del reglament per a responsables’, ‘directrius per a contractes per a ET’ i ‘protecció de dades i administració de finques’.

– Es va presentar la ‘guia per al ciutadà’, un document que incorpora nombroses referencies al nou reglament com un repàs als drets ARCO i com exercir algun dels drets que es contemplen en el nou marc normatiu (dret a l’oblit, portabilitat, eliminació fotos/vídeo internet).

– Es va abordar la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD). L’Agencia està treballant amb l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC) en la implantació d’un esquema de certificació de professionals que vagin a accedir a aquests llocs.

– Es va anunciar la publicació de guies per a pares i escoles, sent una de les prioritats de l’AEPD en matèria de seguretat orientada a menors.

– Es va anunciar el llançament d’una eina d’ajuda que estarà disponible en la web de l’AEPD orientada a ‘nanopimes’ que tractin dades amb un nivell de risc molt baix. Es va incidir en que serà una eina d’ajuda i acompanyament però que el seu ús no garantirà  el compliment del RGPD.

A més, es va avançar alguna dada sobre la memòria anual (2016) com que s’han rebut unes 12.000 denuncies o tuteles de dret davant l’AEPD, es van premiar els projectes d’investigació i divulgació en l’àmbit de la privadesa i es va fer un repàs a les sentències, resolucions i  informes més rellevants.

Seguirem informant 😉