Privacitat per solters i enamorats


Com tots bé sabem (i ens fan saber) avui és 14 de febrer, Sant Valentí, i, per no ser menys, des de PYMELEGAL volem també parlar de l’amor i les parelles, encara que des de la vessant que ens afecta, és a dir, la privacitat i intimitat sobre les nostres dades relacionada amb els nostres dispositius mòbils, xarxes socials i totes aquelles APPS que hi ha en el mercat per a trobar parella…

Volem parlar d’aquest tema ja que, sense adonar-nos, estem oferint una gran quantitat d’informació sobre nosaltres mateixos, tant de dades que podem considerar genèriques com dades sensibles, i hauríem de tenir present que la nostra privacitat és nostre, i de ningú més. 
Quan estem en parella, i tot és “perfecte” podem permetre-li accedir al nostre mòbil, veure els nostres perfils en xarxes socials o missatges d’aquestes, però sempre amb el nostre consentiment. En canvi, si la sintonia no és l’adequada, aquest accés no consentit pot portar a la vulneració de la nostra intimitat, fet tipificat en el Codi Penal espanyol com a delicte de Revelació de Secrets (art. 197 Codi Penal).

Aquest delicte pot donar-se si 
– S’instal·la una aplicació de control i vigilància en el dispositiu de la parella, sense que ho sàpiga, i així conèixer, per exemple, la localització, o les trucades realitzades o de qui les ha rebut, fins i tot fotografiar o gravar. 
– S’accedeix al compte de correu electrònic i al telèfon mòbil de la parella sense el seu consentiment per a conèixer dades, converses i missatges de caràcter absolutament privat i particular.

Quina por no? Les noves tecnologies ens faciliten molt la vida, ens acosten als nostres sers estimats que estan lluny, però el seu mal ús també genera por, desconfiança, i per descomptat la generació de delictes punibles pel codi penal. 
I que passa si, per contra, no tenim parella i usem aplicacions per a trobar-la?
Aquí us deixem alguns consells sobre seguretat i protecció de dades, a l’hora de donar-nos d’alta en una aplicació o web per a trobar parella.

1r. Crear un perfil
Normalment ens haurem de crear un perfil per a poder accedir a aquestes aplicacions o webs, i haurem d’accedir a elles mitjançant el nostre usuari i contrasenya. En crear el compte, se’ns sol·licitaran dades identificatives com a nom i cognoms, edat o correu electrònic. Hem de limitar-nos a emplenar la informació estricta que ens sol·liciti, i no donar més informació de la necessària. 

2n. Elecció d’una contrasenya segura
A l’hora de triar la contrasenya, hauríem de tenir en compte aspectes com: 
– Triar contrasenyes robustes
– No utilitzar contrasenyes fàcils d’endevinar com “1234567”, “qwerty”, “aaaaa”, noms de familiars, etc
– No compartir les contrasenyes, ja que si ho fas deixarà de ser secreta i estaràs donant accés a altres persones a la teva privacitat
– No usar la mateixa contrasenya en diversos serveis
– Utilitzar patrons per a crear i recordar les claus
– I si ets oblidadís, utilitza un gestor de contrasenyes

3r. Dades personals usades
Un altre tema important és que hem de ser conscients de tota la informació que lliurem de forma “gratuïta” i que abasta des de les nostres dades identificatives, fotografies, aficions, etc fins a dades sobre la nostra orientació sexual o religiosa. És a dir, aquestes plataformes poden obtenir informació sobre el nostre comportament, estils de vida, aficions, dades sensibles sobre la nostra intimitat i és per això que només hauríem de fixar-nos en les quals facin gala d’unes polítiques de privacitat i termes i condicions d’ús on es prenguin de debò les nostres dades personals. És molt important sempre verificar la configuració de privacitat d’aquest tipus d’aplicacions.