FAQs protecció de dades a les eleccions


Com bé t’hauràs assabentat ja, aquest 28 de maig hi ha eleccions municipals en tot el país. I una de les preocupacions que cada vegada més tenen els ciutadans, és si aquests processos electorals compleixen amb la normativa de protecció de dades i si els partits polítics respecten la privacitat dels seus ciutadans.

Per això avui volem resoldre’t els dubtes més freqüents que tenen els ciutadans relacionats amb aquesta temàtica.

Puc oposar-me a què els partits polítics utilitzin les meves dades personals?

Segons el que estableix l’article 58bis de la LOREG, sobre la utilització de mitjans tecnològics i dades personals en les activitats electorals, “els partits polítics, coalicions o agrupacions electorals poden utilitzar dades personals obtingudes en pàgines web i altres fonts d’accés públic per realitzar activitats polítiques durant el període electoral”.

Tot i així, el ciutadà podrà exercir, de forma senzilla i gratuïta, el seu dret d’oposició. Per exemple, si reps comunicacions per correu electrònic d’una formació política i vols oposar-te a tornar a rebre-les, podràs exercir el teu dret d’oposició realitzant el procediment que s’indiqui en el mateix correu electrònic. I en el cas que segueixis rebent, podràs contactar directament amb el Delegat de Protecció de Dades (DPD) de la formació.

A més, és important saber que l’enviament de propaganda electoral per mitjans electrònics, sistemes de missatgeria o la propaganda a les xarxes socials, no serà considerat com una comunicació comercial.

Per tant, el tractament de dades personals que facin les formacions polítiques queda subjecte a la normativa general sobre protecció de dades personals: el Reglament (UE) 2016/679 i la Llei Orgànica 3/2018.

Com evitar que els partits polítics m’enviïn propaganda electoral postal?

Com estableix la Llei Orgànica 5/1985 de Règim Electoral General (LOREG), pots sol·licitar que no enviïn més propaganda electoral de cap formació política a la bústia del teu habitatge empadronat, fent el tràmit a través del teu Ajuntament, Consultat o Delegació Provincial del Cens Electoral, o directament des de la seu electrònica de l’INE.

I si jo sol·licito deixar de rebre propaganda electoral, però les persones que viuen amb mi no?

En aquest cas, si en un domicili estan empadronades diferents persones i totes no han sol·licitat deixar de rebre propaganda electoral, aquestes persones continuaran rebent-la al seu domicili.

També, si a la sol·licitud només figura la direcció postal, però no el nom de les persones que ho sol·liciten, no serà vàlida i es continuarà rebent propaganda electoral.

Com puc evitar que els partits polítics m’enviïn comunicacions?

Qualsevol persona podrà enviar la sol·licitud per deixar de rebre comunicacions dels partits polítics, a través del seu Ajuntament, Consultat o Delegació Provincial del Cens Electoral que li correspongui. També podrà oposar-se sol·licitant-lo des de la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Què faig si encara rebo comunicacions o propaganda electoral postal d’un partit polític i ja he sol·licitat la baixa?

Si seguint aquests processos segueixes rebent propaganda electoral, podràs confirmar des de la seu electrònica de l’INE si t’han exclòs de les llistes, o si bé, vas fer la sol·licitud de baixa dins de la data per excloure’t del període electoral en curs (13 dies després de convocar-se les eleccions).

També podràs contactar amb el Delegat de Protecció de Dades de l’INE (aquí pots consultar el registre de DPDs) o posar una reclamació davant la Junta Electoral.

Si tens qualsevol dubte més sobre protecció de dades durant les eleccions, o has patit alguna vulneració de la teva privacitat en aquests processos, consulta la teva situació amb el nostre equip legal i t’intentarem ajudar.

L’equip de PymeLegal.