Com hem recuperat el nom de domini d’un client


Avui volem explicar-te un dels últims casos que hem defensat jurídicament des de PymeLegal, relacionat amb la recuperació del nom d’un domini, i amb el que finalment hem guanyat la demanda.

En tot moment us parlarem de forma anònima de la Demandant i del Demandat, per protegir les dades personals de les dues persones i les corresponents empreses que representen.

Les dues empreses es dediquen al mateix sector, a la compravenda de vehicles usats/de segona mà. I totes dues operen en el mateix territori, a la comunitat autònoma de Catalunya.

L’empresa demandant ens va sol·licitar la nostra ajuda per recuperar un domini web amb el mateix nom que una de les seves dues marques registrades a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques. Aquest domini web estava en mans d’una altra empresa, la demandada.

Els dos registres de marca espanyols de la Demandant són en un dels casos igual i en l’altre molt similar, ja que només es diferencia per una lletra, en comparació al domini web que va adquirir el Demandat.

Una vegada l’Experta del cas ha comprovat totes les proves que les dues parts han presentat, aquestes són algunes conclusions a les quals s’arriba:

  • La Demandant és titular de diferents dominis iguals o molt semblants des de novembre del 2016 (.cat, .es, -com, .net o .barcelona).
  • El domini web del Demandat, i per això es disputen les dues parts, va ser registrat el 6 d’agost de 2019. Correspon a una pàgina web catalana que ofereix serveis de compravenda de vehicles usats, però que a la secció de “comprar” es redirigeix cap a una altra web (que seria la marca principal i el nom del local del Demandant).
  • A la pàgina web del Demandat no hi ha cap informació relativa al titular, i tampoc fa referència a la manca de relació amb l’empresa de la Demandant (que recordem té el mateix nom registrat i un altre molt similar com a marca). A més, la web no inclou contingut a les seccions de “contactar”, “avís legal” i “cookies”.
  • Al peu de pàgina de la web apareix l’any 2022, però sense cap símbol de copyright, donant a entendre que la pàgina va iniciar el seu funcionament en aquest any, encara que es registri el domini anteriorment.
  • La Demandant té registrades dues marques, i per això té drets sobre elles. Una d’elles és idèntica a la del domini i una altra molt similar que crea confusió. Ja que només es diferencien per la lletra “s” (seu) o “t” (teu). Per tant, existeix identitat o similitud confusa.
  • La Demandant porta utilitzant el nom d’aquesta marca al mercat nacional espanyol des d’una data anterior a la que el Demandat registra el domini web.
  • La Demandant ha al·legat que utilitza la seva pàgina web des del 2016 i ha aportat factures de pagament del hosting des del 2017 fins el 2023. (Recordem que el registre del domini web del Demandant es va fer el 6 d’agost del 2019).
  • L’Experta veu probabilitats de què el Demandant hagi registrat el domini web amb mala fe i generant confusió, coneixent la marca de la Demandant i aprofitant el seu reconeixement i notorietat per incrementar el tràfic i les vendes del seu negoci a Internet (ja que recordem que és una web que redirigeix a una altra de la marca original).

 

Per totes aquestes aclariments, l’Experta va decidir donar-li la raó a la nostra clienta (la Demandant) i ordenar al Demandat que el domini web sigui transferit a la Demandant.

Des de PymeLegal estem molt contents que el nostre client hagi recuperat el seu nom de domini i d’haver guanyat un cas més.

Recorda que podem ajudar-te si tens algun problema jurídic. Estarem encantats de ser la teva defensa jurídica.

L’equip de PymeLegal