El phishing i com la simulació pot enfortir la teva ciberseguretat


En aquests temps digitals la ciberseguretat és vital i, tot i així, el 95% dels problemes de ciberseguretat s’originen per error humà, segons el Fòrum Econòmic Mundial. Quina és la solució? La formació i conscienciació dels treballadors.

L’enemic a la teva safata d’entrada: Detectant el phishing

El phishing és una tàctica preferida pels ciberdelinqüents. Utilitzen correus electrònics que aparenten ser legítims per enganyar i extraure informació sensible. Aquí et proporcionem un mapa de ruta per detectar un intent de phishing:

  1. És aquesta adreça de correu electrònic o URL realment de confiança? Revisa si el remitent o l’adreça web són coherents amb la suposada organització emissora.
  2. Sol·licituds d’informació personal: Les organitzacions legítimes rarament demanen informació sensible per correu electrònic.
  3. Pressió per actuar: Els correus de phishing sovint creen una sensació d’urgència, inclús amenaçant amb conseqüències si no actues aviat.
  4. Errors gramaticals i d’ortografia: Molts ciberdelinqüents, malgrat la seva creixent sofisticació, encara cometen errors en els seus missatges.
  5. Enllaços i arxius adjunts sospitosos: Abans de fer clic, passa el cursor sobre l’enllaç per veure el seu vertader destí.

La defensa proactiva: Simulacions de phishing

L’informe de l’Agència Sueca d’Investigació per la Defensa va trobar que, tot i conèixer aquests senyals d’alerta, el 24% dels destinataris de correus de phishing van fer clic en enllaços i el 21% introdueixen contrasenyes en llocs fraudulents.

Aquí és on entren les simulacions de phishing. Darrere d’una campanya de simulació i una educació i conscienciació adequades, en la majoria dels casos, els resultats milloren enormement. Segons Halifax Health, la taxa de clics en enllaços maliciosos pot disminuir d’un 24% a un 1-2% després de les simulacions de phishing i la seva formació posterior.

Les simulacions de phishing són una potent eina que replica un atac real, donant als treballadors una valuosa experiència pràctica per detectar i manejar aquests atacs.

Estructura i beneficis de les simulacions de phishing

Les campanyes de phishing simulades solen seguir tres fases:

  1. Planificació: Identifiquem els objectius i creem un correu electrònic de phishing fals, personalitzat per la teva empresa o genèric usant marques conegudes.
  2. Llançament: Enviem el correu fals als treballadors i monitorem qui obre el correu, qui fa clic als enllaços i qui proporciona informació confidencial.
  3. Anàlisis i formació: Recollim els resultats i els compartim amb els treballadors per reforçar la seva conscienciació i formació en ciberseguretat.

Imagini que la seva empresa rep un correu de phishing en el qual els ciberdelinqüents es fan passar per un proveïdor de serveis d’Internet sol·licitant credencials d’administrador. Mitjançant una simulació de phishing, els treballadors aprendran a sospitar d’aquestes sol·licituds i a confirmar la seva legitimitat abans de prendre qualsevol acció.

PymeLegal i dig8ital: Els teus aliats en ciberseguretat

A PymeLegal estem compromesos amb la ciberseguretat de la teva empresa. Treballem colze a colze amb dig8ital, experts alemanys en ciberseguretat, per oferir-te les millors solucions. Si vols saber més sobre les simulacions de phishing i com poden beneficiar a la teva empresa, no dubtis en contactar amb nosaltres.