2
CAT
Iniciar sessió
c
Atenció telefònica 93 737 64 01
2
0
Compliment de la normativa de protecció de dades per a la teva empresa a/o clients.
Posa al dia el teu negoci, o el dels teus clients, en matèria de protecció de dades RGPD-LOPDGDD i LSSICE, mitjançant un procediment àgil, automatitzat i autogestionat.
Qué necessites?
Complir amb la normativa en la meva empresa
Oferir un nou servei als meus clients

Complir amb la normativa en la meva empresa
Adaptació lopd lssice

AdaptaciónProtecció de Dades RGPD-LOPDGDD i LSSICE

Obtindràs tota la documentació obligatòria personalitzada amb les corresponents instruccions, per la correcta implantació RGPD-LOPDGDD i LSSICE del teu negoci o activitat.
PRESENCIAL
A través del nostre equip d'advocats especialistes rebràs assessorament professional de forma presencial i personalitzada.
PRESSUPOST GRATUÏT

Programa per Partners Marca Blanca PymeLegal

Software lopd asesories

Programa per Partners Marca Blanca PymeLegal

Oferir un nou servei als meus clients

PARTNER

Amplia la teva oferta amb el nostre Software online per la gestió de protecció de dades dels teus clients

Si et dediques a la gestoria, assessoria, consultoria, ets un gremi, associació o col·legi professional, informa't del nostre Programa per Partners Marca Blanca de PymeLegal. Podràs oferir el servei de protecció de dades als teus clients, a través d'unes condicions preferents.

Només rebràs beneficis!

 • Evita que els teus clients busquin aquest servei en la competència.
 • Genera més ingressos pel teu negoci.
 • Decideix a quin preu vols compercialitzar-ho.
 • Obté un ampli marge de benefici.
 • Rep assessorament durant tot el procés.
 • Ofereix aquest servei amb l'aval d'un equip d'advocats i enginyers experts en Protecció de Dades.
MÉS INFO
Procés adaptació LOPD online
Protecció de dades RGPD-LOPDGDD i LSSICE
Realitzaràs tot el procés per al teu client de forma àgil, automatitzada i autogestionada.
A través d'una sèrie de senzills i intuïtius formularis, podràs adaptar el negoci dels teus clients al RGPD-GDPR (Reglament UE 2016/679 de Protecció de Dades) i a la LOPDGDD (Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals) i LSSICE (Llei de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic).

També oferim assessorament legal en matèria de:

h
Llei de Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic (LSSICE)
h
Registre de patents i marques.
h
Recuperació de dominis.
h
Redacció condicions d'ús per apps.

Registre de marques

Registre de marques online

Assessorament i suport en el procés de registre de marques

Ara mitjançant intuïtius formularis pot registrar la seva marca amb PymeLegal. Un procés senzill i ràpid amb el valor afegit de l'assessorament i seguiment dels nostres advocats especialitzats en cada sol·licitud i registre.
 •  
  Les dades personals relatives a pacients d’un centre sanitari són catalogades per la normativa de protecció de dades com a dades sensibles especialment protegides, ja que són dades de salut (art. 9 RGPD). 

  Aquest tractament de dades té moltes qüestions a resoldre com, per exemple, si s’ha de sol·licitar el consentiment per a què tractin les nostres dades, si ens han d’informar dels fins per als que s’usaran aquestes o informar-nos de qui o quins poden accedir a la història clínica, entre altres. Passem, doncs, a donar resposta a aquestes i altres qüestions; així que, comencem.  

   
   
  Fotos íntimes de la teva exparella, vídeos de vexacions a un company de classe, presenciar situacions d’assetjament… imatges d’aquest tipus suposen tenir contingut sensible d’una altra persona en els nostres dispositius i la seva possible difusió comporta conseqüències tant administratives i disciplinàries com civils i penals.
   
  Vivim l’era de la digitalització en la que l’ús de dispositius mòbils forma part del nostre dia a dia per intercanviar, conèixer o usar informació en qualsevol moment. 

   
 •  
  Aquesta setmana us parlarem dels tipus de marques que es poden registrar davant els Organismes Oficials de registre de marques, ja que és fonamental distingir tant els tipus que hi ha com la classificació de la qual són objecte, en nom a ajudar a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) a entendre què es vol registrar i facilitar les recerques a l’OEPM i usuaris.
   
  L’AEPD ha publicat una guia per a facilitar l’aplicació de la privacitat des del disseny. Aquesta guia està dirigida tant a responsables de tractament com a proveïdors i prestadors de serveis, desenvolupadors de productes i aplicacions o fabricants de dispositius.
   
  La setmana passada vam veure quina informació era necessari proporcionar i com sol.licitar el consentiment de manera correcta a la política de galetes, així com la seva ubicació, i complir en conseqüència amb la normativa. Aquesta setmana volem centrar-nos en les tipologies i exemples habituals de les que podem arribar a tenir a la nostra pàgina web. 
 •  
  El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a través de la Sentència de l’assumpte C-673/17, ha proporcionat unes directrius clares per a un correcte compliment del RGPD en relació a la informació facilitada i consentiment atorgat en les polítiques de galetes.  Donada la rellevància d’aquest tema, en aquest butlletí setmanal us resumirem de forma pràctica com establir un correcte protocol sobre la política de galetes que haurem d’incloure en la nostra pàgina web si les utilitzem per a una finalitat concreta.
   
  Aquesta setmana volem exposar un tema que, amb la societat digital en la que estem avui en dia, ens pot afectar a tots: imatges que no volem que apareguin a la xarxa.  Les imatges i vídeos són dades personals, per això si hi ha alguna d’aquestes dades personals que no volem que aparegui perquè pot vulnerar els nostres drets i llibertats, existeixen canals i procediments per a sol·licitar que aquestes imatges siguin retirades.
   
  El passat 25 de maig es va complir un any de l’aplicació efectiva del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD). Això va canviar de forma radical la normativa de protecció de dades tal i com la coneixíem afegint noves obligacions que en la legislació espanyola no existien, sent una d’elles la Notificació de les bretxes de seguretat davant l’Autoritat de Control (a Espanya l’Agència Espanyola de Protecció de Dades).
 •  
  Com anunciàvem la setmana passada, analitzarem la videovigilància a les comunitats de propietaris resolent els dubtes sobre com aprovar el seu us, quin paper dur a terme la comunitat en relació amb el tractament de les imatges, on es posen les càmeres de forma adequada, entre altre qüestions que passem a resoldre.
   
  El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) estableix que les organitzacions que tractin dades estan obligades a realitzar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (EIPD) abans d’efectuar aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o fins, comportin un alt risc per als drets i llibertats de les persones, en el seu article 35.1.
   
  Continuant amb les notícies setmanals dels dijous, aquesta setmana volem parlar-vos de com afecta el RGPD a les comunitats de propietaris i administradors de finques.
 •  
  Tal com us explicàvem a la notícia del març ¡Implantació de la protecció de dades a cost zero', hi ha múltiples perills a l'hora de contractar una implantació de protecció de dades amb cost als crèdits de formació de cada empresa.
   
  Durant les últimes setmanes us hem anat informant de qui és el responsable del tractament de les dades tractades en escoles, els principis que regeixen aquests tractaments de dades, les legitimacions en què es basen i com valorar les mesures de seguretat que poden aplicar-se. Aquesta setmana, i de forma resumida, volem facilitar-vos un decàleg per a un ús correcte de les dades personals dins els centres escolars i educatius. Així que sense més preàmbul:
   
  La setmana passada us parlàvem dels principis bàsics que regeixen el Tractament de les dades pels Centres escolars així com la legitimació que pot emparar qualsevol Tractament de dades. Aquesta setmana us proposarem una sèrie de mesures de seguretat, sempre seguint les directrius que marca la pròpia AEPD a la guia sectorial dirigida a les escoles.
 •  
  Tal com us avançàvem en l'anterior post, aquesta setmana parlarem dels principis bàsics que regeixen el tractament de les dades pels centres escolars, i en què poden emparar-se per realitzar aquest tractament d'acord a l'RGPD.

  En base en l'article 5 del Reglament europeu, els principis bàsics i fonamentals en els que es basa un tractament de dades correcte serien els següents:   
   
  Els centres docents tenen encomanada la funció social d'ensenyar i orientar als seus alumnes i, per això, necessiten tractar les seves dades personals;  són responsables del tractament de les dades tant identificatives o acadèmiques, de les dades per oferir els serveis de menjador o transport i de dades per a la posada en marxa i desenvolupament d'activitats extraescolars. No obstant això, no hem d'oblidar que també són responsables de les dades dels pares o tutors d'aquests alumnes així com del professorat que imparteix la docència.

   
   
  Davant la generalització de l'ús de drons i el seu creixement exponencial, l'AEPD ha cregut necessari publicar una nova guia que ofereix recomanacions específiques per a tots aquells que els utilitzen, tant sigui per a un ús esportiu o recreatiu com per tots aquells que en fan un ús professional. Aquesta guia analitza les operacions que s'efectuen amb drons distingint entre les que no tracten dades, les que eventualment podrien captar informació i aquelles la fi de les quals implica un tractament de dades personals, com en el cas de la videovigilància o l'enregistrament d'esdeveniments.
 •  
  Puc tenir una càmera de videovigilància i no informar? La videovigilància és un tractament de dades personals.
   
  les sancions han arribat. Tal i com anunciava a finals d'any l'AEPD, i us informàvem en el butlletí de desembre "Incompliment, sancions i funció inspectora AEPD", les primeres resolucions sancionadores ja estan aquí, amb multes i advertències adequades a cada cas concret.

   
   
  El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) estableix al seu article 35.1 que les organitzacions que tractin dades tenen l’obligació de realitzar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (AIPD) amb anterioritat a la posada en funcionament d’aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o finalitat, comporti un alt risc pels drets i llibertats de les persones. 

   
 •  
  Aquesta setmana hem preparat una inforgrafia sobre el procés de registre d'una marca.

   
   
  Apreciat col·laborador,

  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat a la plataforma i que segur seran del vostre interès:
   
  Aquesta setmana i les pròximes volem parlar-vos sobre les Marques i de com ens permeten distingir els productes i / o serveis donant un dret d'ús exclusiu als seus titulars. 

  Fa uns dies vam comentar els canvis normatius de la llei espanyola per a l'adaptació a la Directiva Europea UE 2015/2436 d'aproximació de les legislacions dels estats membres en matèria de marques. 

  Ara volem posar èmfasi en els termes bàsics sobre propietat industrial, especialment sobre les marques i noms comercials, per dissipar qualsevol tipus de dubte sobre això. 

   
 •  
  Com faig per no rebre cada dia tants correus de publicitat comercial? Puc restringir la publicitat no desitjada? Son preguntes que l'AEPD i Adigital donen resposta a través de millores a la Llista Robinson donant facilitats a les empreses per poder complir amb la seva consulta mitjançant previ enviament de comunicacions de màrqueting de forma directa. L’objectiu principal de les Llistes Robinson són la protecció de les dades personals dels ciutadans en relació amb la publicitat no desitjada.

   
   
  Fa unes setmanes, vam comentar el canvi que suposava la LOPDGDD en relació a la desconnexió laboral, i ara tenim entre mans el canvi normatiu que introduirà el Reial Decret Llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball, en relació al control de la jornada laboral, i que en conseqüència suposa actualitzar la documentació en protecció de dades en els punts que passem a comentar.    
   
  Què són? Quan es produeixen? Quan he de comunicar-les? Aquestes són les preguntes que ens genera el concepte de violacions de seguretat que la normativa va introduir en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d’abril de 2016 relatiu a la Protección de les persones físiques en el que respecta al tractament de dades personals i la lliure circulació d’aquestes dades (d’ara endavant RGPD).

   
 •  
  Actualment ens trobem davant de l’ús de WhatsApp no tan sols en l’àmbit privat, si no també d’empresa. És per això que hem volgut fer-li lloc a aquesta situació i comentar els usos que se li poden donar a  WhatsApp Business i que hem de tenir en compte el compliment del deure d’informació i l’obtenció de consentiment en el casos necessaris. 

   
   
  Aquesta setmana volem dedicar el butlletí setmanal per comentar una pràctica que a dia d’avui, encara es realitza per part de determinades empreses del sector, desprestigiant el servei y posant en dubte la importància d’una bona consultoria en protecció de dades: l’adaptació a la protecció de dades a cost zero

   
   
  FICHA 4 - Informació a xarxes socials.
 •  
  FITXA 3: La importància de les contrasenyes
   
  La normativa espanyola de marques es renova per adaptar-se a la Directiva UE 2015/2436 d’aproximació de les legislacions dels estats membres en matèria de marques. 

   
   
  Adjuntem algunes novetats importants que hem incorporat a la nostra plataforma per clients i partners.
 •  
  FITXA TÈCNICA 2: DONAR LES MEVES DADES PERSONALS

   
   
  FICHA TECNICA 1 - Guardar informació al núvol.
   
  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat al servei i a la plataforma pels partners.
 •  
  Com tots bé sabem (i ens fan saber) avui és 14 de febrer, Sant Valentí, i, per no ser menys, des de PYMELEGAL volem també parlar de l'amor i les parelles, encara que des de la vessant que ens afecta, és a dir, la privacitat i intimitat sobre les nostres dades relacionada amb els nostres dispositius mòbils, xarxes socials i totes aquelles APPS que hi ha en el mercat per a trobar parella…

   
   
  Adjuntem infografia que hem realitzat sobre les transferències internacionals de dades per entendre com portar-les a terme cumplint amb la normativa.

   
 •  
  Amb el butlletí d’aquesta setmana volem repassar els conceptes clau que tractem diàriament en relació a la protecció de dades, com per exemple, dades biomètriques, deure d’informar, avaluació d’impacte, entre altres. Per això utilitzarem de guia les definicions de l’article 4 del REGLAMENT (UE) 2016/679 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 27 d’abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones física en el que respecta al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades (RGPD), a més d’altres articles de la normativa citada. 

   
   
  La normativa actual en matèria de protecció de dades: Reglament (UE) 2016/679 del parlament europeu i del consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD) i la llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD), recullen en el seu Capítol II i en el Títol II respectivament, els Principis de protecció de dades entre els quals es troba la licitud del tractament.

  El RGPD, manté el principi que tot tractament de dades ha d'estar sostingut per una base legitimadora, contingudes en l'article 6.1 del RGPD i que recordem són:

  a) Consentiment de l'interessat 

  b) Execució d'un contracte o aplicació de mesures precontractuals a petició de l'interessat

  c) Compliment d'una obligació legal per part del responsable del tractament

  d) Protecció d'interessos vitals

  e) Compliment d'una missió realitzada en interès públic o en exercici de poders públics

  conferit al responsable del tractament

  f) Satisfacció d'interessos legítims perseguits pel responsable del tractament sempre que aquests no prevalguin als interessos o drets i llibertats de l'interessat
   
  Apreciats col.laboradors,

  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat a la plataforma junt amb altres en les que estem treballant.

   
 •  
  La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia de Drets Digitals (LOPDGDD) deroga el Reial Decret Llei 5/2018, de 27 de juliol, de mesures urgents per a l'adaptació del Dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria de protecció de dades, en el qual es recollien la prescripció en relació amb els imports de la sanció (Disposició Derogatòria única). 

  Per tant, el Règim sancionador actual en matèria de Protecció de dades es basa en el Reglament (UE) 2016/679 i el Títol IX de la LOPDGDD. 

  Passem a detallar les qüestions relatives a aquest Règim Sancionador.
   
  Un mes després de l’aprovació de la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD), volem fer un repàs al desenvolupament i complement que ha suposat la nova LOPDGDD respecte al RGPD.

  Es per això que us adjuntem un document que resumeix els aspectes que ha complementat la nova Llei amb els articles de referència.

  Esperem que us sigui d’utilitat. 

   
   
  Amb aquest número acabem la trilogia de Garantia dels Drets Digitals, recollits en el Títol X de la LOPDGDD, que recordem dividim en els següents drets: El Dret a Internet;  Menors, educació i Internet; El dret digital en l'àmbit laboral; i el Dret a l'oblit i rectificació a Internet. En aquest butlletí tractarem el quart i últim punt: Dret a l'oblit i rectificació a Internet.

   
 •  
  Seguint amb el segon capítol de Garantia dels Drets Digitals, recollits en el Títol X de la LOPDGDD, avui tractarem l'apartat sobre 'El dret digital en l'àmbit laboral'.

   
  Volem aprofitar aquesta i la propera setmana, per comentar i donar importància en el butlletí  setmanal a la regulació en concret de les Garanties dels Drets Digitals per part de la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD).    
   
  Tot l'equip de PymeLegal us desija bones festes i un fantàstic 2019 ple de salut i èxits!   
 •  
  Aquesta pregunta ens sorgeix moltes vegades a l'hora de posar-nos a dissenyar el nostre Registre d'Activitats de Tractament , en realitzar un inventari dels Encarregats de Tractament amb els quals la meva empresa tracta, i també quan anem a enviar els contractes de prestació de serveis en els quals s'encarrega el tractament de les dades a un dels nostres proveïdors, com per exemple en el cas de treballar amb missatgeries, o en el cas de cedir dades sent una consulta mèdica a un centre que realitza diagnòstic.

   
   
  En aquests sis mesos, des de l'aprovació del RGPD les empreses han actualitzat els seus protocols en matèria de protecció de dades: canvi en el procediment de gestió dels tractaments, deixant enrere els fitxers i la seva notificació a la AEPD, reconfigurant l'anomenat "document de seguretat", realitzant els registres d'activitats de tractament, actualitzant les clàusules d'informació i consentiment, revisant el protocol d'enviament de comunicacions comercials, posant al dia els avisos legals de la web i duent a terme els corresponents anàlisis de riscos, entre altres aspectes per a complir amb el nou concepte de responsabilitat proactiva.

   
   
  El passat 23 de novembre va ser aprovat pel Senat el Projecte de Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals, després de l’aprovació per part del Congrés.
 •  
  En aquesta última entrega sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD o DPO) volem fer un resum sobre la certificació en aquesta matèria.
   
  Apreciats col.laboradors,

  Adjuntem novetats/millores que hem implantat a la plataforma.
   
  En aquest nou entregable sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD – DPO) detallarem les funcions i responsabilitats que té aquesta nova figura dins les empreses.

   

  Al capítol anterior, us vam donar els requisits sobre aquest nomenament i la setmana vinent tractarem sobre la certificació en aquesta matèria.
 •  
  Avui iniciem un primer butlletí sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades per intentar dona una mica de llum sobre aquest nou rol que tants dubtes està generant.

  En aquest primer capítol, explicarem que és el DPD (o DPO), quan s'ha de nombrar i intentarem aclarir alguns dels conceptes que apareixen al RGPD sobre aquesta figura.   
   
  Continua la tramitació del Projecte de Llei Orgànica de protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets digitals (LOPDGDD), que regula, en primer lloc, l'adaptació de l'ordenament jurídic espanyol al Reglament (UE) 20167/679 del Parlament Europeu i el Consell, de 27 d'abril de 2016. A la vegada, estableix que el dret fonamental de les persones físiques a la protecció de dades personals, emparat en l'article 18.4 de la Constitució, s'exercirà conforme a l'establert en el Reglament de la UE. Us adjuntem document amb les principals novetats i contingut Projecte de Llei Orgànica de Protecció de dades.   
   
  Apreciats clients i col·laboradors,  Us adjuntem algunes novetats importants que s'han realitzat a la plataforma, algunes en les quals estem treballant, i us comuniquem que a partir del 1 de novembre ens traslladem a unes noves oficines amb nou número de telèfon que us indiquem a continuació.
 •  
  Amb l'objectiu d'incorporar al dret espanyol la Directiva (UE) 2016/1148 del Parlament Europeu i del Consell, de 6 de juliol de 2016, relativa a les mesures destinades a garantir un elevat nivell comú de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació en la Unió – coneguda com a “Directiva europea sobre ciberseguretat” “Directiva NIS”- el Govern Espanyol ha aprovat com a mesura d'urgència el Reial Decret - Llei 12/2018, de 7 de setembre, de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació.
   
  Després de l'entrada en vigor del Reglament General de Protecció de dades (RGPD) el passat 25 de maig i a l'espera de l'aprovació de la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades, el Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret Llei 5/2018 del 27 de juliol per incorporar al dret espanyol el règim sancionador, l'activitat inspectora en matèria de protecció de dades, i la regulació del procediment en cas de vulneració d'aquest marc normatiu.
   
  Com haureu anat llegint en algun dels nostres comunicats o en altres mitjans, una de les novetats més rellevants del nou Reglament Europeu (RGPD) és el canvi referent a l’obtenció dels consentiments.

  Amb el RGPD es prohibeix el consentiment ‘tàcit’ obtingut mitjançant fórmules com ‘si en uns dies no ens diu el contrari, entenem que podem enviar-los comunicacions comercials...’ o les caselles pre-marcades, per exemple, a les pàgines web.

  Ara el consentiment ha de ser lliure, informat, específic i inequívoc, mitjançant una acció positiva del interessat, i a més, ha de ser verificable.
 •  
  Amb el reglament de desenvolupament de la LOPD (RD1720/2007) s’establien mesures específiques a aplicar segons el nivell de dades tractades. El RGPD no detalla de forma exhaustiva les mesures i estableix que els responsables i encarregats establiran les mesures tècniques i organitzatives apropiades per garantir un nivell de seguretat adequat en funció dels riscos detectats en una anàlisis prèvia; a més, hauran d’estar en condicions de demostrar l’aplicació de les mateixes (responsabilitat activa).
   
  Quines obligacions tinc en matèria de protecció de dades per instal.lar càmeres? Puc instal.lar un sistema de video vigilància per controlar als treballadors? Arrel de la sentència publicada avui del TEDH (Tribunal Europeu de Drets Humans) que obliga a Espanya a indemnitzar a cinc caixeres que van ser filmades robant a un supermercat perquè no se les va informar sobre les càmeres ocultes, hem cregut convenient fer un post amb informació pràctica relativa al tractament d'imatges mitjançant càmeres de vídeo vigilància amb un apartat específic en referència a la instal·lació de càmeres pel control empresarial.
   
  En aquest post, us resumirem les obligacions que tenen tant les comunitats de propietaris com els administradors de finques en matèria de protecció de dades juntament amb alguns supòsits específics d’aquest àmbit, que creiem que mereixen especial atenció.
 •  
  El proper 25 de maig de 2018 és el dia que tots els consultors en matèria de protecció de dades, advocats i assessors tenen marcada en els seus calendaris ja que és la data límit d’aplicació del Reglament Europeu 679/2016 de Protecció de Dades, més conegut com RGPD, un cop transcorreguts els dos anys de marge des de la seva entrada en vigor.

  L’aplicació d’aquest nou Reglament és el canvi més important que es produeix en aquest àmbit des de fa molts anys i pretén harmonitzar totes les normatives dels estats membres i donar més garanties de control als ciutadans.
   
  Les empreses que controlen el correu electrònic dels seus treballadors sense avisar-los prèviament i sense una justificació convincent contravenen la protecció de la vida privada i la correspondència dels ciutadans. El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) falla a favor d’un treballador romanès al que varen acomiadar al 2007 després d’accedir als seus missatges privats. 
   
  L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha publicat un espai a la seva pàgina web amb consells pràctics per ajudar als ciutadans a evitar la recepció de publicitat no desitjada incloent tant trucades telefòniques com correus electrònics.

  Durant el 2016 l'AEPD va iniciar 282 expedients per spam i 414 per publicitat realitzada mitjançant altres mitjans. Aquestes matèries es troben entre les cinc àrees en les quals es declaren un major nombre d'infraccions de la normativa de protecció de dades.

  Coincidint amb aquesta nova secció a la web de l'AEPD i donada la incomoditat que generen aquest tipus d'accions per als ciutadans aquí us deixem un resum de la mesures que es poden dur a terme per evitar-les.
 •  
  A menys d’un any per l’aplicació efectiva del Reglament General de Protecció de dades (RGPD), fa uns dies es va publicar l’avantprojecte de llei que modificarà l’actual LOPD i que permetrà establir les directrius d’aplicació del RGPD al nostre país.
   
  Els concursos en les xarxes socials són cada dia una pràctica més comú i establerta per la majoria de les empreses. És una forma ràpida, còmoda, i moltes vegades econòmica, d’aconseguir nous seguidors i fidelitzar a la comunitat, però quantes d’aquestes empreses treballen les bases legals per regular-los?

  En aquest post, detallarem que han d'incloure aquestes bases perque compleixin amb la normativa de cada xarxa social. Partirem de la base d'un concurs de participació oberta i gratuita.
   
  En aquests últims dies, el Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital ha enviat un comunicat als responsable de pàgines web i tendes online advertint de la necessitat de complir amb el disposat a la Ley 34/2002 de 11 de julio de Servicios de la Sociedad de la Información y Comercio Electrónico (LSSICE) i indicant les definiencies detectades que podrian comportar sanciones des de 30.000€ fins a 300.000€.
 •  
  Just un any abans de l'aplicació del Reglament General de protecció de dades (RGPD), es va celebrar el passat dijous a Madrid la 9ena sessió anual oberta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, un esdeveniment que s'ha consolidat com punt de trobada d'empreses, organitzacions i professionals del sector.
   
  Les obligacions que estableix la normativa de protecció de dades a clubs esportius no difereixen molt de les d'una pime tradicional, no obstant, per la seva tipologia d'associació normalment entre amics o coneguts que s'han unit per compartir els seus hobbies i il·lusions esportives, acostuma a ser una normativa amb baix índex de compliment en aquest col·lectiu. Exposem a continuació un breu resum dels aspectes a tenir en compte i us recordem que a PymeLegal oferim una solució online a mida per a clubs i associacions que us permetrà estar al dia en aquesta matèria:
 •  
  Arrel de la publicació per part de l'Agencia de Protecció de Dades de la guia sectorial per administradors de finques, hem cregut oportú fer un resum de les obligacions que estableix la normativa a les comunitats de propietaris i quines implicacions té pels administradors de finques.
   
  La marca finlandesa de telefonia mòbil Nokia presenta la reedición del exitoso modelo Nokia 3310 en el Mobile World Congress 2017 que es celebra aquesta setmana a Barcelona.
  Crida l'atenció, en un món on dominen els smartphones, wearables i ulleres de realitat virtual, la presentació, com a gran novetat, d'un telèfon que va sortir al mercat fa 17 anys i que simplement permetia trucar i enviar SMS (Short Message Service), a part del "joc de la serp".
   
  Un dels principals actius que té un negoci, sigui online o offline, és el domini d'internet. El domini associat a una pàgina web ens permet, entre altres aspectes, tenir presència a internet, potenciar la nostra marca, oferir un nou canal de comunicació amb els potencials clients, i sobretot, que ens trobin quan l'usuari busca els nostres serveis. Si a més el nostre negoci és online, ja sigui un e-commerce, una plataforma SaaS, una app, etc. el nom del domini és peça fonamental per a la nostra activitat.
 •  
  Les noves tecnologies han portat de la mà infinitat d'avantatges però també més d'un debat ètic i legal. És el cas de la videovigilància aplicada a entorns de treball. És legal que l'empresari gravi als seus treballadors durant la seva jornada laboral? Poden servir aquests enregistraments com a prova, per exemple, per justificar un acomiadament? Quins són els límits i en quins casos es vulneren els drets del treballador? La jurisprudència s'ha ocupat de respondre a aquestes qüestions i, de fet, fa molt poc hem conegut una nova sentència sobre aquesta matèria, encara que, com sol passar, cada cas té les seves peculiaritats i no existeix una resposta universal aplicable a tots els supòsits.
   
  Les apps o aplicacions mòbils ja formen part del nostre dia a dia. Cada vegada més empreses es llancen a crear un espai específic en el que tractar amb els seus clients de forma més còmoda per a ells, i els usuaris es decanten per descarregar-les per operar amb major facilitat i accedir a ofertes especials i a un tracte més personalitzat. En un món en el que la majoria de les compres es porten a terme a través de mòbils o tablets, entrar en aquest canal és clau per estar al mercat. Però quins aspectes hem de tenir en compte abans de llançar-nos a dissenyar una app? I, pel que fa als drets de l'usuari, quins textes legals ha de tenir la nostra aplicació?
   
  Apreciat client/partner,

  Hem afegit un nou apartat a l'àrea privada de la nostra plataforma, al final de la secció 'documentació', que us permetrà pujar qualsevol tipus de document relacionat amb el servei de LOPD per la seva custodia i posterior descàrrega en el moment que ho desitjeu. D'aquesta forma, podreu incloure documentació addicional, generada o no per la nostra plataforma, i disposar de tots els documents relacionats amb el servei de forma agrupada.

  Aprofitem l'ocasió per desitjar-vos unes bones festes.

  L'equip de PymeLegal.
 •  
  L'activitat d'un blogger és una de les més lliures i estimulants que podem trobar a la xarxa: podem escriure sobre gairebé qualsevol cosa i som els nostres propis responsables. Ningú més que nosaltres decideix quines temàtiques són interessants i quines no. No obstant, si tens un blog, has de saber que, com tothom, estàs subjecte a certes normes, i una de les més importants és la relacionada amb la protecció de dades personals.
   
  Crear una marca capaç de captar l'atenció del consumidor és una tasca fonamental per a iniciar un negoci o llençar un producte/servei a la que de vegades no li donem la importància que mereix. Per a una pime, és fonamental que els aspectes que defineixen la seva companyia, com el logotip o el propi nom, siguin reconeguts pels consumidors i la competència no els pugui imitar.
   
  Estem acostumats a veure fotografies a les xarxes socials de menors en diferents contextos penjades pels seus pares, però son conscients els pares dels possibles riscos que això implica. Evidentment, els pares tenen la llibertat de publicar les fotos que desitgin dels seus fills sempre que no es perjudiqui la dignitat i l'honor del menor, però en aquest post, volem indicar-vos alguns aspectes a tenir en compte a l'hora de publicar a les xarxes.
 •  
  Us heu preguntat alguna vegada com us podria afectar la informació que apareix a Google quan busqueu el vostre nom i cognoms? En alguns casos, informació poc precisa, obsoleta o sense rellevància publicada a internet està afectant a persones en la seva vida actual, a nivell personal i laboral.
   
  Actualment acostumem a identificar els productes/serveis d'una empresa a través de la marca, la qual ens transmet informació sobre la seva qualitat, origen, imatge, essència, valor i filosofia entre d'altres aspectes.
 •  
  El dimarts 12 de juliol, la Comissió Europea emetia una nota de premsa comunicant l'aprovació del nou marc normatiu anomenat "Escut de Privacitat" que us havíem comentat en anteriors entrades, i que permetrà la regulació de les transferències internacionals de dades realitzades a entitats a Estats Units sempre que aquestes compleixin amb uns requisits.
   
  Quan ens morim, no ho fem digitalment?, assegurava fa uns dies el Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó quan anunciava la tramitació d'una Llei que pretén regular per primera vegada a l'Estat Espanyol les herències digitals.
   
  El Reglament General de Protecció de Dades va entrar en vigor el 25 de maig de 2016 però no serà d'aplicació fins el 25 de maig de 2018.
 •  
  Alguns dels nostres clients sovint ens pregunten fins a quin punt han d'informar els seus empleats sobre l'existència de la normativa en matèria de Protecció de Dades, sobre com afecta el seu dia a dia i les repercussions que pot tenir el seu incompliment per part dels treballadors i la resposta és taxativa: cal informar al treballador de com l'afecta la LOPD.
   
  Entre les diferents obligacions que estableix la LOPD a un centre educatiu, és important realitzar una correcta notificació dels fitxers de dades personals que es manegen en l'exercici de l'activitat educativa. Quan es declara un fitxer s'ha de determinar qui és el responsable dels tractaments de dades personals que s'utilitzen en els centres, doncs és aquest l'obligat a declarar el fitxer, garantir els drets ARCO i a respondre a les diferents infraccions.
   
  Les exigències establertes en els anteriors post en referència a les comunicacions comercials per via electrònica (LSSICE) són d'aplicació tant quan el destinatari de la comunicació és una persona física com quan és una persona jurídica, a diferència del que succeeix amb les garanties de la LOPD, que només protegeixen a persones físiques. És a dir, l'AEPD és competent per sancionar incompliments de la LSSICE referits a l'enviament de comunicacions comercials electròniques el destinatari de les quals sigui una persona jurídica.
 •  
  Una de les consultes més freqüents quan posem en marxa una web corporativa o una tenda online és: quins avisos legals ha d'incorporar la pàgina per a complir amb la LOPD i la LSSICE? En aquest post intentarem resumir la tipologia de textos legals que ha d'incorporar tota pàgina web i la normativa vinculant. Abans, és important assenyalar que la LSSICE vincula a totes les pàgines web que exerceixin algun tipus d'activitat econòmica o lucrativa per al prestador (directa o indirecta). A partir d'aquí, podem deduir que hauran de complir amb la LSSICE les pàgines web corporatives, les tendes online (encara que al darrera hi hagi un autònom), un autònom amb una web informativa sobre el seu negoci, un blog amb anuncis de tercers, etc. Només quedaria exclosa la pàgina web o blog que parli sobre aficions personals i sense cap tipus de publicitat, i tot i això, haurà de complir amb la LOPD, si per exemple disposa d'un formulari de contacte amb la intenció d'enviar un butlletí periòdic amb finalitats promocionals.
   
  El Parlament Europeu ha donat el vist i plau definitiu a les noves regles europees en matèria de protecció de dades. La reforma pretén garantir en tota la UE uns estàndards de protecció elevats i adaptats a l'entorn digital. El Parlament també ha aprovat la directiva sobre registre de dades de passatgers (PNR).
   
  Si a l'anterior entrada parlàvem sobre l'adquisició de bases de dades de clients potencials, avui analitzarem concretament les comunicacions comercials per via electrònica.
 •  
  Ja són uns quans els clients que ens han preguntat sobre la legalitat de comprar una base de dades de clients potencials per a realitzar una acció comercial i les implicacions que té això a nivell de LOPD.
   
  Donar referències d'un ex-empleat, tot i que sigui una pràctica habitual i socialment acceptada, pot convertir-se en potencialment perillosa.
   
  El Ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat per una treballadora que fou acomiadada després de comprovar el seu ocupador, mitjançant la instal·lació d'una càmera de vídeo vigilància en el lloc de treball, que havia sostret diners de la caixa.
 •  
  Una sentència del Tribunal Suprem trasllada el 'dret a l'oblit' a la matriu de Google aclarint que la filial espanyola no es responsable del tractament de dades del buscador.
   
  Reportatge a Expansión - març 2016
   
  Sovint alguns clients ens pregunten com han de procedir quan un negoci canvia de titularitat en el que fa referència a les dades personals de clients.
 •  
  Pendents de tenir el text definitiu, que sembla que serà aprovat a principis de 2016, sí podem avançar els aspectes principals de la nova legislació la proposta de la qual ha estat acordada recentment pel Parlament i Consell Europeus.
   
  Amb la recent reforma del Codi Penal que afecta a la responsabilitat penal de les persones jurídiques, s'estan implantant polítiques de Compliance que obliguen a l'empresari a prevenir riscos penals incloent-hi el control sobre els processos que porten a terme els empleats.
   
  La Unió Europea i Estats Units han arribat a un acord polític anomenat EU-US Privacy Shield (Escut de Privacitat) sobre el nou marc jurídic que dona cobertura a les transferències de dades de caràcter personal entre Europa i EEUU.
 •  
  L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat un informe en el que examina si els centres escolars poden col·locar videocàmeres en zones comunes com patis i menjadors, així com quins requisits han de complir per a això.
   
  El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha anul·lat aquesta setmana l'acord amb els EUA de Safe Harbor que permetia a empreses europees allotjar dades allà equiparant el nivell de seguretat a tenir les mateixes dades dins de la UE.
   
  El 'dret a l'oblit' es la manifestació dels tradicionals drets de cancel·lació i oposició aplicats als cercadors d'internet. Fa referència al dret a impedir la difusió d'informació personal a través d'internet quan la informació es obsoleta o ja no te rellevància ni interès públic, tot i que la publicació original sigui legitima.
 •  
  Un dels aspectes importants a protocol·litzar en matèria de LOPD pel que fa referència a la part legal, es que tots els treballadors que poden tenir accés a dades de l'empresa signin el corresponent compromís de confidencialitat.
   
  Aquests són els aspectes pràctics que haurà de tenir en compte qualsevol comunitat de propietaris que pretenguin instal·lar un sistema de videovigilància a la seva comunitat respecte a la captació d'imatges, cartell, imprès informatiu i registre del fitxer a l'AEPD.
   
  La LOPD i el seu reglament de desenvolupament regulen l'exercici dels anomenats drets ARCO (Accés, Rectificació, Cancel·lació i Oposició), la forma en la que els afectats que veuen incorporades les seves dades de solvència a aquests fitxers poden conèixer el seu contingut exacte així com les circumstàncies, sol·licitar la seva rectificació si s'entén que són erronis o la seva eliminació si no existeix el deute o s'ha realitzat la incorporació al fitxer sense tenir en compte els aspectes mencionats mencionats al nostre anterior artícle: Protecció de Dades i llistes de morosos
 •  
  Cada cop es produeixen més incidències amb les anomenades 'llistes o fitxers de morosos' i la protecció de dades personals ja que es relativament senzill incloure dades en elles però a l'hora d'eliminar-los el procés és més complex.
   
  Cada vegada és més habitual que les empreses optin per instal·lar sistemes de localització GPS en els vehicles o terminals mòbils que utilitzen els seus empleats amb la finalitat de controlar l'ús que es fa d'aquests recursos, però, quina implicació té això a nivell de LOPD?
   
  Nuevos modelos de 'negocio tecnológico' para los despachos.
 •  
  Algun administrador de finques o el president d'alguna comunitat ens ha preguntat si les comunitats de propietaris estan obligades a complir amb la Llei de Protecció de Dades, i la resposta és SÍ. Tot i que, evidentment, per la seva tipologia en la majoria de casos li serà més fàcil de complir amb la normativa, la comunitat de propietaris ha de complir amb algunes obligacions en matèria de LOPD.
   
  Avui tractarem de sintetitzar com afecta la normativa en matèria de protecció de dades a un sector tan concret i especialment sensible com el de les residències geriàtriques. És important recordar, que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, en una de les seves memòries anuals va assenyalar que les residències tracten informació d'un sector de la població, el de la tercera edat, que "requereix d'una especial protecció, ja que en moltes ocasions es troben en una situació que els impedeix conèixer i exercir els seus drets en igualtat de condicions".
   
  El servei de d'adaptació i/o auditoria a la Protecció de Dades (LOPD) en format marca blanca està tenint molt bona acollida entre assessories, gestories, consultores, administradors de finques, empreses TIC, gremis, col·legis professionals i associacions.
 •  
  Alguns clients del sector de la restauració ens pregunten sovint perquè tenen que complir amb la LOPD, si ells no tracten dades de caràcter personal. Res més lluny de la realitat. Avui us posarem uns quants exemples del perquè un negoci d'aquest àmbit (bars, restaurants, discoteques, etc.) té l'obligació d'adaptar-se a la normativa en matèria de Protecció de Dades.
   
  La publicació de vídeos o fotografies de tercers sense el seu consentiment a les xarxes socials, en un blog o una pàgina web pot infringir el seu dret al honor, a la intimitat o a la pròpia imatge.
   
  Les AMPA (Associacions de Mares i Pares d'Alumnes) tenen atribuïdes unes funcions que comporten el tractament d'informació dels seus socis, alumnes, col.laboradors, voluntaris, etc. i el seu exercici implica el tractament de dades de caràcter personal amb el que estan obligades a una sèrie de requisits establerts per la LOPD.
 •  
  La Vanguardia - 14 de desembre de 2014
   
  Com m'afecta?
  Però si sóc autònom també he de complir amb la Protecció de Dades? La resposta en la majoria de casos és clara, SI. Només hi ha algunes excepcions molt concretes que detallem a continuació.
   
  Si hi ha un sector especialment sensible en matèria de protecció de dades es el sector sanitari. Metges, consultes privades, dentistes, fisioterapeutes, optometristes, dietistes,... tracten una sèrie de dades que per la seva naturalesa es classifiquen de nivell alt. Es per aquest motiu, que avui ens centrem en la protecció de dades per clíniques i centre mèdics o de salut i en com portar a terme l'adaptació a la LOPD.
 •  
  El cas que ara detallem no és únic ni excepcional, al contrari, i això ens preocupa ja que fa mal al sector on algunes empreses estan assessorant molt malament en matèria de protecció de dades. I és tal la magnitud d'alguns errors que acaba semblant una pressa de pel als clients, que evidentment, no coneixen el detall i diferències entre el que han de complir vs el que els "han venut".
   
  La seva empresa va realitzar l'adaptació a la LOPD fa un anys, però...
  Realment aquesta adaptació cobreix a la seva empresa en l'actualitat?
  Els documents estan acord amb la situació actual?
  Els fitxers registrats cobreixen les dades tractades actualment?
  Compleix amb les mesures tècnico-organitzatives que suposadament li van indicar en el seu dia?
  Realitza una auditoria cada dos anys com estableix el reglament?
   
  El gabinet jurídic de la AEPD ha publicat un informe sobre l'accés que pot tenir el propietari d'un habitatge en règim de propietat horitzontal a documents que continguin dades personals relacionades amb la comunitat de propietaris com salaris de treballadors, honoraris professionals, factures, contractes, deutes pendents, consums, comptes bancaris, etc.
 •  
  Diari ARA - Abril 2014
   
  Com a consultors en matèria de LOPD cada cop rebem més dubtes sobre clients que reben una carta o trucada d'un client seu que vol exercir el dret d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició al tractament de les seves dades. Son els anomenats drets ARCO.
   
  Qualsevol negoci, per petit que sigui, haurà de complir amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades, si en el seu dia a dia, pot arribar a tractar dades de caràcter personal, ja sigui dels seus clients, proveïdors o treballadors.
 •  
  Cada vegada és més freqüent la utilització d'eines "en el núvol" per gestionar la nostra activitat professional, però, sap quines implicacions té l'ús d'eines com Dropbox a nivell de la Llei Orgànica de Protecció de Dades?
   
  Tot i que fa anys que la Fundació Tripartita persegueix a les empreses que ofereixen la LOPD gratuïta a través de bonificacions en concepte de formació, aquesta pràctica segueix portant-se a terme de forma habitual i és un risc per l'empresari.
   
  La protecció de dades personals i el possible us de la seva informació per part de tercers es un dret fonamental que busca protegir l'intimitat i privacitat de les persones físiques enfront les vulneracions que puguin produir-se per la recollida, enmagatzament i us indiscriminat de les seves dades de caracter personal per part de les persones jurídiques.
 •  
  La AEPD presenta 'Protege tus datos en Internet', un canal de vídeos que mostra al internauta com pot gestionar la seva privacitat a la xarxa.
   
  El passat dimarts, 28 de gener, es va celebrar per vuitè any consecutiu el Dia de la Protecció de Dades a Europa.
   
  L'adaptació a la LOPD per una empresa no és un procés llarg, però tampoc un simple tràmit que es pugui posposar.
 •  
  PymeLegal posa a la seva disposició un nou software per al cumpliment de la LOPD. Ara estar al dia en materia de protecció de dades es fàcil, ràpid, segur i econòmic
   
  El TC avala que una empresa controli l'email corporatiu dels seus treballadors
 •  
  Les dades personals relatives a pacients d’un centre sanitari són catalogades per la normativa de protecció de dades com a dades sensibles especialment protegides, ja que són dades de salut (art. 9 RGPD). 

  Aquest tractament de dades té moltes qüestions a resoldre com, per exemple, si s’ha de sol·licitar el consentiment per a què tractin les nostres dades, si ens han d’informar dels fins per als que s’usaran aquestes o informar-nos de qui o quins poden accedir a la història clínica, entre altres. Passem, doncs, a donar resposta a aquestes i altres qüestions; així que, comencem.  

   
   
  Fotos íntimes de la teva exparella, vídeos de vexacions a un company de classe, presenciar situacions d’assetjament… imatges d’aquest tipus suposen tenir contingut sensible d’una altra persona en els nostres dispositius i la seva possible difusió comporta conseqüències tant administratives i disciplinàries com civils i penals.
 •  
  Vivim l’era de la digitalització en la que l’ús de dispositius mòbils forma part del nostre dia a dia per intercanviar, conèixer o usar informació en qualsevol moment. 

   
   
  Aquesta setmana us parlarem dels tipus de marques que es poden registrar davant els Organismes Oficials de registre de marques, ja que és fonamental distingir tant els tipus que hi ha com la classificació de la qual són objecte, en nom a ajudar a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) a entendre què es vol registrar i facilitar les recerques a l’OEPM i usuaris.
 •  
  L’AEPD ha publicat una guia per a facilitar l’aplicació de la privacitat des del disseny. Aquesta guia està dirigida tant a responsables de tractament com a proveïdors i prestadors de serveis, desenvolupadors de productes i aplicacions o fabricants de dispositius.
   
  La setmana passada vam veure quina informació era necessari proporcionar i com sol.licitar el consentiment de manera correcta a la política de galetes, així com la seva ubicació, i complir en conseqüència amb la normativa. Aquesta setmana volem centrar-nos en les tipologies i exemples habituals de les que podem arribar a tenir a la nostra pàgina web. 
 •  
  El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a través de la Sentència de l’assumpte C-673/17, ha proporcionat unes directrius clares per a un correcte compliment del RGPD en relació a la informació facilitada i consentiment atorgat en les polítiques de galetes.  Donada la rellevància d’aquest tema, en aquest butlletí setmanal us resumirem de forma pràctica com establir un correcte protocol sobre la política de galetes que haurem d’incloure en la nostra pàgina web si les utilitzem per a una finalitat concreta.
   
  Aquesta setmana volem exposar un tema que, amb la societat digital en la que estem avui en dia, ens pot afectar a tots: imatges que no volem que apareguin a la xarxa.  Les imatges i vídeos són dades personals, per això si hi ha alguna d’aquestes dades personals que no volem que aparegui perquè pot vulnerar els nostres drets i llibertats, existeixen canals i procediments per a sol·licitar que aquestes imatges siguin retirades.
 •  
  El passat 25 de maig es va complir un any de l’aplicació efectiva del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD). Això va canviar de forma radical la normativa de protecció de dades tal i com la coneixíem afegint noves obligacions que en la legislació espanyola no existien, sent una d’elles la Notificació de les bretxes de seguretat davant l’Autoritat de Control (a Espanya l’Agència Espanyola de Protecció de Dades).
   
  Com anunciàvem la setmana passada, analitzarem la videovigilància a les comunitats de propietaris resolent els dubtes sobre com aprovar el seu us, quin paper dur a terme la comunitat en relació amb el tractament de les imatges, on es posen les càmeres de forma adequada, entre altre qüestions que passem a resoldre.
 •  
  El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) estableix que les organitzacions que tractin dades estan obligades a realitzar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (EIPD) abans d’efectuar aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o fins, comportin un alt risc per als drets i llibertats de les persones, en el seu article 35.1.
   
  Continuant amb les notícies setmanals dels dijous, aquesta setmana volem parlar-vos de com afecta el RGPD a les comunitats de propietaris i administradors de finques.
 •  
  Tal com us explicàvem a la notícia del març ¡Implantació de la protecció de dades a cost zero', hi ha múltiples perills a l'hora de contractar una implantació de protecció de dades amb cost als crèdits de formació de cada empresa.
   
  Durant les últimes setmanes us hem anat informant de qui és el responsable del tractament de les dades tractades en escoles, els principis que regeixen aquests tractaments de dades, les legitimacions en què es basen i com valorar les mesures de seguretat que poden aplicar-se. Aquesta setmana, i de forma resumida, volem facilitar-vos un decàleg per a un ús correcte de les dades personals dins els centres escolars i educatius. Així que sense més preàmbul:
 •  
  La setmana passada us parlàvem dels principis bàsics que regeixen el Tractament de les dades pels Centres escolars així com la legitimació que pot emparar qualsevol Tractament de dades. Aquesta setmana us proposarem una sèrie de mesures de seguretat, sempre seguint les directrius que marca la pròpia AEPD a la guia sectorial dirigida a les escoles.
   
  Tal com us avançàvem en l'anterior post, aquesta setmana parlarem dels principis bàsics que regeixen el tractament de les dades pels centres escolars, i en què poden emparar-se per realitzar aquest tractament d'acord a l'RGPD.

  En base en l'article 5 del Reglament europeu, els principis bàsics i fonamentals en els que es basa un tractament de dades correcte serien els següents:   
 •  
  Els centres docents tenen encomanada la funció social d'ensenyar i orientar als seus alumnes i, per això, necessiten tractar les seves dades personals;  són responsables del tractament de les dades tant identificatives o acadèmiques, de les dades per oferir els serveis de menjador o transport i de dades per a la posada en marxa i desenvolupament d'activitats extraescolars. No obstant això, no hem d'oblidar que també són responsables de les dades dels pares o tutors d'aquests alumnes així com del professorat que imparteix la docència.

   
   
  Davant la generalització de l'ús de drons i el seu creixement exponencial, l'AEPD ha cregut necessari publicar una nova guia que ofereix recomanacions específiques per a tots aquells que els utilitzen, tant sigui per a un ús esportiu o recreatiu com per tots aquells que en fan un ús professional. Aquesta guia analitza les operacions que s'efectuen amb drons distingint entre les que no tracten dades, les que eventualment podrien captar informació i aquelles la fi de les quals implica un tractament de dades personals, com en el cas de la videovigilància o l'enregistrament d'esdeveniments.
 •  
  Puc tenir una càmera de videovigilància i no informar? La videovigilància és un tractament de dades personals.
   
  les sancions han arribat. Tal i com anunciava a finals d'any l'AEPD, i us informàvem en el butlletí de desembre "Incompliment, sancions i funció inspectora AEPD", les primeres resolucions sancionadores ja estan aquí, amb multes i advertències adequades a cada cas concret.

   
 •  
  El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) estableix al seu article 35.1 que les organitzacions que tractin dades tenen l’obligació de realitzar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (AIPD) amb anterioritat a la posada en funcionament d’aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o finalitat, comporti un alt risc pels drets i llibertats de les persones. 

   
   
  Aquesta setmana hem preparat una inforgrafia sobre el procés de registre d'una marca.

   
 •  
  Apreciat col·laborador,

  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat a la plataforma i que segur seran del vostre interès:
   
  Aquesta setmana i les pròximes volem parlar-vos sobre les Marques i de com ens permeten distingir els productes i / o serveis donant un dret d'ús exclusiu als seus titulars. 

  Fa uns dies vam comentar els canvis normatius de la llei espanyola per a l'adaptació a la Directiva Europea UE 2015/2436 d'aproximació de les legislacions dels estats membres en matèria de marques. 

  Ara volem posar èmfasi en els termes bàsics sobre propietat industrial, especialment sobre les marques i noms comercials, per dissipar qualsevol tipus de dubte sobre això. 

   
 •  
  Com faig per no rebre cada dia tants correus de publicitat comercial? Puc restringir la publicitat no desitjada? Son preguntes que l'AEPD i Adigital donen resposta a través de millores a la Llista Robinson donant facilitats a les empreses per poder complir amb la seva consulta mitjançant previ enviament de comunicacions de màrqueting de forma directa. L’objectiu principal de les Llistes Robinson són la protecció de les dades personals dels ciutadans en relació amb la publicitat no desitjada.

   
   
  Fa unes setmanes, vam comentar el canvi que suposava la LOPDGDD en relació a la desconnexió laboral, i ara tenim entre mans el canvi normatiu que introduirà el Reial Decret Llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball, en relació al control de la jornada laboral, i que en conseqüència suposa actualitzar la documentació en protecció de dades en els punts que passem a comentar.    
 •  
  Què són? Quan es produeixen? Quan he de comunicar-les? Aquestes són les preguntes que ens genera el concepte de violacions de seguretat que la normativa va introduir en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d’abril de 2016 relatiu a la Protección de les persones físiques en el que respecta al tractament de dades personals i la lliure circulació d’aquestes dades (d’ara endavant RGPD).

   
   
  Actualment ens trobem davant de l’ús de WhatsApp no tan sols en l’àmbit privat, si no també d’empresa. És per això que hem volgut fer-li lloc a aquesta situació i comentar els usos que se li poden donar a  WhatsApp Business i que hem de tenir en compte el compliment del deure d’informació i l’obtenció de consentiment en el casos necessaris. 

   
 •  
  Aquesta setmana volem dedicar el butlletí setmanal per comentar una pràctica que a dia d’avui, encara es realitza per part de determinades empreses del sector, desprestigiant el servei y posant en dubte la importància d’una bona consultoria en protecció de dades: l’adaptació a la protecció de dades a cost zero

   
   
  FICHA 4 - Informació a xarxes socials.
 •  
  FITXA 3: La importància de les contrasenyes
   
  La normativa espanyola de marques es renova per adaptar-se a la Directiva UE 2015/2436 d’aproximació de les legislacions dels estats membres en matèria de marques. 

   
 •  
  Adjuntem algunes novetats importants que hem incorporat a la nostra plataforma per clients i partners.
   
  FITXA TÈCNICA 2: DONAR LES MEVES DADES PERSONALS

   
 •  
  FICHA TECNICA 1 - Guardar informació al núvol.
   
  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat al servei i a la plataforma pels partners.
 •  
  Com tots bé sabem (i ens fan saber) avui és 14 de febrer, Sant Valentí, i, per no ser menys, des de PYMELEGAL volem també parlar de l'amor i les parelles, encara que des de la vessant que ens afecta, és a dir, la privacitat i intimitat sobre les nostres dades relacionada amb els nostres dispositius mòbils, xarxes socials i totes aquelles APPS que hi ha en el mercat per a trobar parella…

   
   
  Adjuntem infografia que hem realitzat sobre les transferències internacionals de dades per entendre com portar-les a terme cumplint amb la normativa.

   
 •  
  Amb el butlletí d’aquesta setmana volem repassar els conceptes clau que tractem diàriament en relació a la protecció de dades, com per exemple, dades biomètriques, deure d’informar, avaluació d’impacte, entre altres. Per això utilitzarem de guia les definicions de l’article 4 del REGLAMENT (UE) 2016/679 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 27 d’abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones física en el que respecta al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades (RGPD), a més d’altres articles de la normativa citada. 

   
 •  
  La normativa actual en matèria de protecció de dades: Reglament (UE) 2016/679 del parlament europeu i del consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD) i la llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD), recullen en el seu Capítol II i en el Títol II respectivament, els Principis de protecció de dades entre els quals es troba la licitud del tractament.

  El RGPD, manté el principi que tot tractament de dades ha d'estar sostingut per una base legitimadora, contingudes en l'article 6.1 del RGPD i que recordem són:

  a) Consentiment de l'interessat 

  b) Execució d'un contracte o aplicació de mesures precontractuals a petició de l'interessat

  c) Compliment d'una obligació legal per part del responsable del tractament

  d) Protecció d'interessos vitals

  e) Compliment d'una missió realitzada en interès públic o en exercici de poders públics

  conferit al responsable del tractament

  f) Satisfacció d'interessos legítims perseguits pel responsable del tractament sempre que aquests no prevalguin als interessos o drets i llibertats de l'interessat
   
  Apreciats col.laboradors,

  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat a la plataforma junt amb altres en les que estem treballant.

   
 •  
  La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia de Drets Digitals (LOPDGDD) deroga el Reial Decret Llei 5/2018, de 27 de juliol, de mesures urgents per a l'adaptació del Dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria de protecció de dades, en el qual es recollien la prescripció en relació amb els imports de la sanció (Disposició Derogatòria única). 

  Per tant, el Règim sancionador actual en matèria de Protecció de dades es basa en el Reglament (UE) 2016/679 i el Títol IX de la LOPDGDD. 

  Passem a detallar les qüestions relatives a aquest Règim Sancionador.
   
  Un mes després de l’aprovació de la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD), volem fer un repàs al desenvolupament i complement que ha suposat la nova LOPDGDD respecte al RGPD.

  Es per això que us adjuntem un document que resumeix els aspectes que ha complementat la nova Llei amb els articles de referència.

  Esperem que us sigui d’utilitat. 

   
 •  
  Amb aquest número acabem la trilogia de Garantia dels Drets Digitals, recollits en el Títol X de la LOPDGDD, que recordem dividim en els següents drets: El Dret a Internet;  Menors, educació i Internet; El dret digital en l'àmbit laboral; i el Dret a l'oblit i rectificació a Internet. En aquest butlletí tractarem el quart i últim punt: Dret a l'oblit i rectificació a Internet.

   
   
  Seguint amb el segon capítol de Garantia dels Drets Digitals, recollits en el Títol X de la LOPDGDD, avui tractarem l'apartat sobre 'El dret digital en l'àmbit laboral'.

 •  
  Volem aprofitar aquesta i la propera setmana, per comentar i donar importància en el butlletí  setmanal a la regulació en concret de les Garanties dels Drets Digitals per part de la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD).    
   
  Tot l'equip de PymeLegal us desija bones festes i un fantàstic 2019 ple de salut i èxits!   
 •  
  Aquesta pregunta ens sorgeix moltes vegades a l'hora de posar-nos a dissenyar el nostre Registre d'Activitats de Tractament , en realitzar un inventari dels Encarregats de Tractament amb els quals la meva empresa tracta, i també quan anem a enviar els contractes de prestació de serveis en els quals s'encarrega el tractament de les dades a un dels nostres proveïdors, com per exemple en el cas de treballar amb missatgeries, o en el cas de cedir dades sent una consulta mèdica a un centre que realitza diagnòstic.

   
   
  En aquests sis mesos, des de l'aprovació del RGPD les empreses han actualitzat els seus protocols en matèria de protecció de dades: canvi en el procediment de gestió dels tractaments, deixant enrere els fitxers i la seva notificació a la AEPD, reconfigurant l'anomenat "document de seguretat", realitzant els registres d'activitats de tractament, actualitzant les clàusules d'informació i consentiment, revisant el protocol d'enviament de comunicacions comercials, posant al dia els avisos legals de la web i duent a terme els corresponents anàlisis de riscos, entre altres aspectes per a complir amb el nou concepte de responsabilitat proactiva.

   
 •  
  El passat 23 de novembre va ser aprovat pel Senat el Projecte de Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals, després de l’aprovació per part del Congrés.
   
  En aquesta última entrega sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD o DPO) volem fer un resum sobre la certificació en aquesta matèria.
 •  
  Apreciats col.laboradors,

  Adjuntem novetats/millores que hem implantat a la plataforma.
   
  En aquest nou entregable sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD – DPO) detallarem les funcions i responsabilitats que té aquesta nova figura dins les empreses.

   

  Al capítol anterior, us vam donar els requisits sobre aquest nomenament i la setmana vinent tractarem sobre la certificació en aquesta matèria.
 •  
  Avui iniciem un primer butlletí sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades per intentar dona una mica de llum sobre aquest nou rol que tants dubtes està generant.

  En aquest primer capítol, explicarem que és el DPD (o DPO), quan s'ha de nombrar i intentarem aclarir alguns dels conceptes que apareixen al RGPD sobre aquesta figura.   
   
  Continua la tramitació del Projecte de Llei Orgànica de protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets digitals (LOPDGDD), que regula, en primer lloc, l'adaptació de l'ordenament jurídic espanyol al Reglament (UE) 20167/679 del Parlament Europeu i el Consell, de 27 d'abril de 2016. A la vegada, estableix que el dret fonamental de les persones físiques a la protecció de dades personals, emparat en l'article 18.4 de la Constitució, s'exercirà conforme a l'establert en el Reglament de la UE. Us adjuntem document amb les principals novetats i contingut Projecte de Llei Orgànica de Protecció de dades.   
 •  
  Apreciats clients i col·laboradors,  Us adjuntem algunes novetats importants que s'han realitzat a la plataforma, algunes en les quals estem treballant, i us comuniquem que a partir del 1 de novembre ens traslladem a unes noves oficines amb nou número de telèfon que us indiquem a continuació.
   
  Amb l'objectiu d'incorporar al dret espanyol la Directiva (UE) 2016/1148 del Parlament Europeu i del Consell, de 6 de juliol de 2016, relativa a les mesures destinades a garantir un elevat nivell comú de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació en la Unió – coneguda com a “Directiva europea sobre ciberseguretat” “Directiva NIS”- el Govern Espanyol ha aprovat com a mesura d'urgència el Reial Decret - Llei 12/2018, de 7 de setembre, de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació.
 •  
  Després de l'entrada en vigor del Reglament General de Protecció de dades (RGPD) el passat 25 de maig i a l'espera de l'aprovació de la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades, el Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret Llei 5/2018 del 27 de juliol per incorporar al dret espanyol el règim sancionador, l'activitat inspectora en matèria de protecció de dades, i la regulació del procediment en cas de vulneració d'aquest marc normatiu.
   
  Com haureu anat llegint en algun dels nostres comunicats o en altres mitjans, una de les novetats més rellevants del nou Reglament Europeu (RGPD) és el canvi referent a l’obtenció dels consentiments.

  Amb el RGPD es prohibeix el consentiment ‘tàcit’ obtingut mitjançant fórmules com ‘si en uns dies no ens diu el contrari, entenem que podem enviar-los comunicacions comercials...’ o les caselles pre-marcades, per exemple, a les pàgines web.

  Ara el consentiment ha de ser lliure, informat, específic i inequívoc, mitjançant una acció positiva del interessat, i a més, ha de ser verificable.
 •  
  Amb el reglament de desenvolupament de la LOPD (RD1720/2007) s’establien mesures específiques a aplicar segons el nivell de dades tractades. El RGPD no detalla de forma exhaustiva les mesures i estableix que els responsables i encarregats establiran les mesures tècniques i organitzatives apropiades per garantir un nivell de seguretat adequat en funció dels riscos detectats en una anàlisis prèvia; a més, hauran d’estar en condicions de demostrar l’aplicació de les mateixes (responsabilitat activa).
   
  Quines obligacions tinc en matèria de protecció de dades per instal.lar càmeres? Puc instal.lar un sistema de video vigilància per controlar als treballadors? Arrel de la sentència publicada avui del TEDH (Tribunal Europeu de Drets Humans) que obliga a Espanya a indemnitzar a cinc caixeres que van ser filmades robant a un supermercat perquè no se les va informar sobre les càmeres ocultes, hem cregut convenient fer un post amb informació pràctica relativa al tractament d'imatges mitjançant càmeres de vídeo vigilància amb un apartat específic en referència a la instal·lació de càmeres pel control empresarial.
 •  
  En aquest post, us resumirem les obligacions que tenen tant les comunitats de propietaris com els administradors de finques en matèria de protecció de dades juntament amb alguns supòsits específics d’aquest àmbit, que creiem que mereixen especial atenció.
   
  El proper 25 de maig de 2018 és el dia que tots els consultors en matèria de protecció de dades, advocats i assessors tenen marcada en els seus calendaris ja que és la data límit d’aplicació del Reglament Europeu 679/2016 de Protecció de Dades, més conegut com RGPD, un cop transcorreguts els dos anys de marge des de la seva entrada en vigor.

  L’aplicació d’aquest nou Reglament és el canvi més important que es produeix en aquest àmbit des de fa molts anys i pretén harmonitzar totes les normatives dels estats membres i donar més garanties de control als ciutadans.
 •  
  Les empreses que controlen el correu electrònic dels seus treballadors sense avisar-los prèviament i sense una justificació convincent contravenen la protecció de la vida privada i la correspondència dels ciutadans. El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) falla a favor d’un treballador romanès al que varen acomiadar al 2007 després d’accedir als seus missatges privats. 
   
  L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha publicat un espai a la seva pàgina web amb consells pràctics per ajudar als ciutadans a evitar la recepció de publicitat no desitjada incloent tant trucades telefòniques com correus electrònics.

  Durant el 2016 l'AEPD va iniciar 282 expedients per spam i 414 per publicitat realitzada mitjançant altres mitjans. Aquestes matèries es troben entre les cinc àrees en les quals es declaren un major nombre d'infraccions de la normativa de protecció de dades.

  Coincidint amb aquesta nova secció a la web de l'AEPD i donada la incomoditat que generen aquest tipus d'accions per als ciutadans aquí us deixem un resum de la mesures que es poden dur a terme per evitar-les.
 •  
  A menys d’un any per l’aplicació efectiva del Reglament General de Protecció de dades (RGPD), fa uns dies es va publicar l’avantprojecte de llei que modificarà l’actual LOPD i que permetrà establir les directrius d’aplicació del RGPD al nostre país.
   
  Els concursos en les xarxes socials són cada dia una pràctica més comú i establerta per la majoria de les empreses. És una forma ràpida, còmoda, i moltes vegades econòmica, d’aconseguir nous seguidors i fidelitzar a la comunitat, però quantes d’aquestes empreses treballen les bases legals per regular-los?

  En aquest post, detallarem que han d'incloure aquestes bases perque compleixin amb la normativa de cada xarxa social. Partirem de la base d'un concurs de participació oberta i gratuita.
 •  
  En aquests últims dies, el Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital ha enviat un comunicat als responsable de pàgines web i tendes online advertint de la necessitat de complir amb el disposat a la Ley 34/2002 de 11 de julio de Servicios de la Sociedad de la Información y Comercio Electrónico (LSSICE) i indicant les definiencies detectades que podrian comportar sanciones des de 30.000€ fins a 300.000€.
   
  Just un any abans de l'aplicació del Reglament General de protecció de dades (RGPD), es va celebrar el passat dijous a Madrid la 9ena sessió anual oberta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, un esdeveniment que s'ha consolidat com punt de trobada d'empreses, organitzacions i professionals del sector.
 •  
  Les obligacions que estableix la normativa de protecció de dades a clubs esportius no difereixen molt de les d'una pime tradicional, no obstant, per la seva tipologia d'associació normalment entre amics o coneguts que s'han unit per compartir els seus hobbies i il·lusions esportives, acostuma a ser una normativa amb baix índex de compliment en aquest col·lectiu. Exposem a continuació un breu resum dels aspectes a tenir en compte i us recordem que a PymeLegal oferim una solució online a mida per a clubs i associacions que us permetrà estar al dia en aquesta matèria:
 •  
  Arrel de la publicació per part de l'Agencia de Protecció de Dades de la guia sectorial per administradors de finques, hem cregut oportú fer un resum de les obligacions que estableix la normativa a les comunitats de propietaris i quines implicacions té pels administradors de finques.
   
  La marca finlandesa de telefonia mòbil Nokia presenta la reedición del exitoso modelo Nokia 3310 en el Mobile World Congress 2017 que es celebra aquesta setmana a Barcelona.
  Crida l'atenció, en un món on dominen els smartphones, wearables i ulleres de realitat virtual, la presentació, com a gran novetat, d'un telèfon que va sortir al mercat fa 17 anys i que simplement permetia trucar i enviar SMS (Short Message Service), a part del "joc de la serp".
 •  
  Un dels principals actius que té un negoci, sigui online o offline, és el domini d'internet. El domini associat a una pàgina web ens permet, entre altres aspectes, tenir presència a internet, potenciar la nostra marca, oferir un nou canal de comunicació amb els potencials clients, i sobretot, que ens trobin quan l'usuari busca els nostres serveis. Si a més el nostre negoci és online, ja sigui un e-commerce, una plataforma SaaS, una app, etc. el nom del domini és peça fonamental per a la nostra activitat.
   
  Les noves tecnologies han portat de la mà infinitat d'avantatges però també més d'un debat ètic i legal. És el cas de la videovigilància aplicada a entorns de treball. És legal que l'empresari gravi als seus treballadors durant la seva jornada laboral? Poden servir aquests enregistraments com a prova, per exemple, per justificar un acomiadament? Quins són els límits i en quins casos es vulneren els drets del treballador? La jurisprudència s'ha ocupat de respondre a aquestes qüestions i, de fet, fa molt poc hem conegut una nova sentència sobre aquesta matèria, encara que, com sol passar, cada cas té les seves peculiaritats i no existeix una resposta universal aplicable a tots els supòsits.
 •  
  Les apps o aplicacions mòbils ja formen part del nostre dia a dia. Cada vegada més empreses es llancen a crear un espai específic en el que tractar amb els seus clients de forma més còmoda per a ells, i els usuaris es decanten per descarregar-les per operar amb major facilitat i accedir a ofertes especials i a un tracte més personalitzat. En un món en el que la majoria de les compres es porten a terme a través de mòbils o tablets, entrar en aquest canal és clau per estar al mercat. Però quins aspectes hem de tenir en compte abans de llançar-nos a dissenyar una app? I, pel que fa als drets de l'usuari, quins textes legals ha de tenir la nostra aplicació?
   
  Apreciat client/partner,

  Hem afegit un nou apartat a l'àrea privada de la nostra plataforma, al final de la secció 'documentació', que us permetrà pujar qualsevol tipus de document relacionat amb el servei de LOPD per la seva custodia i posterior descàrrega en el moment que ho desitjeu. D'aquesta forma, podreu incloure documentació addicional, generada o no per la nostra plataforma, i disposar de tots els documents relacionats amb el servei de forma agrupada.

  Aprofitem l'ocasió per desitjar-vos unes bones festes.

  L'equip de PymeLegal.
 •  
  L'activitat d'un blogger és una de les més lliures i estimulants que podem trobar a la xarxa: podem escriure sobre gairebé qualsevol cosa i som els nostres propis responsables. Ningú més que nosaltres decideix quines temàtiques són interessants i quines no. No obstant, si tens un blog, has de saber que, com tothom, estàs subjecte a certes normes, i una de les més importants és la relacionada amb la protecció de dades personals.
   
  Crear una marca capaç de captar l'atenció del consumidor és una tasca fonamental per a iniciar un negoci o llençar un producte/servei a la que de vegades no li donem la importància que mereix. Per a una pime, és fonamental que els aspectes que defineixen la seva companyia, com el logotip o el propi nom, siguin reconeguts pels consumidors i la competència no els pugui imitar.
 •  
  Estem acostumats a veure fotografies a les xarxes socials de menors en diferents contextos penjades pels seus pares, però son conscients els pares dels possibles riscos que això implica. Evidentment, els pares tenen la llibertat de publicar les fotos que desitgin dels seus fills sempre que no es perjudiqui la dignitat i l'honor del menor, però en aquest post, volem indicar-vos alguns aspectes a tenir en compte a l'hora de publicar a les xarxes.
 •  
  Us heu preguntat alguna vegada com us podria afectar la informació que apareix a Google quan busqueu el vostre nom i cognoms? En alguns casos, informació poc precisa, obsoleta o sense rellevància publicada a internet està afectant a persones en la seva vida actual, a nivell personal i laboral.
   
  Actualment acostumem a identificar els productes/serveis d'una empresa a través de la marca, la qual ens transmet informació sobre la seva qualitat, origen, imatge, essència, valor i filosofia entre d'altres aspectes.
 •  
  El dimarts 12 de juliol, la Comissió Europea emetia una nota de premsa comunicant l'aprovació del nou marc normatiu anomenat "Escut de Privacitat" que us havíem comentat en anteriors entrades, i que permetrà la regulació de les transferències internacionals de dades realitzades a entitats a Estats Units sempre que aquestes compleixin amb uns requisits.
   
  Quan ens morim, no ho fem digitalment?, assegurava fa uns dies el Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó quan anunciava la tramitació d'una Llei que pretén regular per primera vegada a l'Estat Espanyol les herències digitals.
 •  
  El Reglament General de Protecció de Dades va entrar en vigor el 25 de maig de 2016 però no serà d'aplicació fins el 25 de maig de 2018.
   
  Alguns dels nostres clients sovint ens pregunten fins a quin punt han d'informar els seus empleats sobre l'existència de la normativa en matèria de Protecció de Dades, sobre com afecta el seu dia a dia i les repercussions que pot tenir el seu incompliment per part dels treballadors i la resposta és taxativa: cal informar al treballador de com l'afecta la LOPD.
 •  
  Entre les diferents obligacions que estableix la LOPD a un centre educatiu, és important realitzar una correcta notificació dels fitxers de dades personals que es manegen en l'exercici de l'activitat educativa. Quan es declara un fitxer s'ha de determinar qui és el responsable dels tractaments de dades personals que s'utilitzen en els centres, doncs és aquest l'obligat a declarar el fitxer, garantir els drets ARCO i a respondre a les diferents infraccions.
   
  Les exigències establertes en els anteriors post en referència a les comunicacions comercials per via electrònica (LSSICE) són d'aplicació tant quan el destinatari de la comunicació és una persona física com quan és una persona jurídica, a diferència del que succeeix amb les garanties de la LOPD, que només protegeixen a persones físiques. És a dir, l'AEPD és competent per sancionar incompliments de la LSSICE referits a l'enviament de comunicacions comercials electròniques el destinatari de les quals sigui una persona jurídica.
 •  
  Una de les consultes més freqüents quan posem en marxa una web corporativa o una tenda online és: quins avisos legals ha d'incorporar la pàgina per a complir amb la LOPD i la LSSICE? En aquest post intentarem resumir la tipologia de textos legals que ha d'incorporar tota pàgina web i la normativa vinculant. Abans, és important assenyalar que la LSSICE vincula a totes les pàgines web que exerceixin algun tipus d'activitat econòmica o lucrativa per al prestador (directa o indirecta). A partir d'aquí, podem deduir que hauran de complir amb la LSSICE les pàgines web corporatives, les tendes online (encara que al darrera hi hagi un autònom), un autònom amb una web informativa sobre el seu negoci, un blog amb anuncis de tercers, etc. Només quedaria exclosa la pàgina web o blog que parli sobre aficions personals i sense cap tipus de publicitat, i tot i això, haurà de complir amb la LOPD, si per exemple disposa d'un formulari de contacte amb la intenció d'enviar un butlletí periòdic amb finalitats promocionals.
   
  El Parlament Europeu ha donat el vist i plau definitiu a les noves regles europees en matèria de protecció de dades. La reforma pretén garantir en tota la UE uns estàndards de protecció elevats i adaptats a l'entorn digital. El Parlament també ha aprovat la directiva sobre registre de dades de passatgers (PNR).
 •  
  Si a l'anterior entrada parlàvem sobre l'adquisició de bases de dades de clients potencials, avui analitzarem concretament les comunicacions comercials per via electrònica.
   
  Ja són uns quans els clients que ens han preguntat sobre la legalitat de comprar una base de dades de clients potencials per a realitzar una acció comercial i les implicacions que té això a nivell de LOPD.
 •  
  Donar referències d'un ex-empleat, tot i que sigui una pràctica habitual i socialment acceptada, pot convertir-se en potencialment perillosa.
   
  El Ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat per una treballadora que fou acomiadada després de comprovar el seu ocupador, mitjançant la instal·lació d'una càmera de vídeo vigilància en el lloc de treball, que havia sostret diners de la caixa.
 •  
  Una sentència del Tribunal Suprem trasllada el 'dret a l'oblit' a la matriu de Google aclarint que la filial espanyola no es responsable del tractament de dades del buscador.
   
  Reportatge a Expansión - març 2016
 •  
  Sovint alguns clients ens pregunten com han de procedir quan un negoci canvia de titularitat en el que fa referència a les dades personals de clients.
   
  Pendents de tenir el text definitiu, que sembla que serà aprovat a principis de 2016, sí podem avançar els aspectes principals de la nova legislació la proposta de la qual ha estat acordada recentment pel Parlament i Consell Europeus.
 •  
  Amb la recent reforma del Codi Penal que afecta a la responsabilitat penal de les persones jurídiques, s'estan implantant polítiques de Compliance que obliguen a l'empresari a prevenir riscos penals incloent-hi el control sobre els processos que porten a terme els empleats.
   
  La Unió Europea i Estats Units han arribat a un acord polític anomenat EU-US Privacy Shield (Escut de Privacitat) sobre el nou marc jurídic que dona cobertura a les transferències de dades de caràcter personal entre Europa i EEUU.
 •  
  L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat un informe en el que examina si els centres escolars poden col·locar videocàmeres en zones comunes com patis i menjadors, així com quins requisits han de complir per a això.
   
  El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha anul·lat aquesta setmana l'acord amb els EUA de Safe Harbor que permetia a empreses europees allotjar dades allà equiparant el nivell de seguretat a tenir les mateixes dades dins de la UE.
 •  
  El 'dret a l'oblit' es la manifestació dels tradicionals drets de cancel·lació i oposició aplicats als cercadors d'internet. Fa referència al dret a impedir la difusió d'informació personal a través d'internet quan la informació es obsoleta o ja no te rellevància ni interès públic, tot i que la publicació original sigui legitima.
   
  Un dels aspectes importants a protocol·litzar en matèria de LOPD pel que fa referència a la part legal, es que tots els treballadors que poden tenir accés a dades de l'empresa signin el corresponent compromís de confidencialitat.
 •  
  Aquests són els aspectes pràctics que haurà de tenir en compte qualsevol comunitat de propietaris que pretenguin instal·lar un sistema de videovigilància a la seva comunitat respecte a la captació d'imatges, cartell, imprès informatiu i registre del fitxer a l'AEPD.
   
  La LOPD i el seu reglament de desenvolupament regulen l'exercici dels anomenats drets ARCO (Accés, Rectificació, Cancel·lació i Oposició), la forma en la que els afectats que veuen incorporades les seves dades de solvència a aquests fitxers poden conèixer el seu contingut exacte així com les circumstàncies, sol·licitar la seva rectificació si s'entén que són erronis o la seva eliminació si no existeix el deute o s'ha realitzat la incorporació al fitxer sense tenir en compte els aspectes mencionats mencionats al nostre anterior artícle: Protecció de Dades i llistes de morosos
 •  
  Cada cop es produeixen més incidències amb les anomenades 'llistes o fitxers de morosos' i la protecció de dades personals ja que es relativament senzill incloure dades en elles però a l'hora d'eliminar-los el procés és més complex.
   
  Cada vegada és més habitual que les empreses optin per instal·lar sistemes de localització GPS en els vehicles o terminals mòbils que utilitzen els seus empleats amb la finalitat de controlar l'ús que es fa d'aquests recursos, però, quina implicació té això a nivell de LOPD?
 •  
  Nuevos modelos de 'negocio tecnológico' para los despachos.
   
  Algun administrador de finques o el president d'alguna comunitat ens ha preguntat si les comunitats de propietaris estan obligades a complir amb la Llei de Protecció de Dades, i la resposta és SÍ. Tot i que, evidentment, per la seva tipologia en la majoria de casos li serà més fàcil de complir amb la normativa, la comunitat de propietaris ha de complir amb algunes obligacions en matèria de LOPD.
 •  
  Avui tractarem de sintetitzar com afecta la normativa en matèria de protecció de dades a un sector tan concret i especialment sensible com el de les residències geriàtriques. És important recordar, que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, en una de les seves memòries anuals va assenyalar que les residències tracten informació d'un sector de la població, el de la tercera edat, que "requereix d'una especial protecció, ja que en moltes ocasions es troben en una situació que els impedeix conèixer i exercir els seus drets en igualtat de condicions".
   
  El servei de d'adaptació i/o auditoria a la Protecció de Dades (LOPD) en format marca blanca està tenint molt bona acollida entre assessories, gestories, consultores, administradors de finques, empreses TIC, gremis, col·legis professionals i associacions.
 •  
  Alguns clients del sector de la restauració ens pregunten sovint perquè tenen que complir amb la LOPD, si ells no tracten dades de caràcter personal. Res més lluny de la realitat. Avui us posarem uns quants exemples del perquè un negoci d'aquest àmbit (bars, restaurants, discoteques, etc.) té l'obligació d'adaptar-se a la normativa en matèria de Protecció de Dades.
   
  La publicació de vídeos o fotografies de tercers sense el seu consentiment a les xarxes socials, en un blog o una pàgina web pot infringir el seu dret al honor, a la intimitat o a la pròpia imatge.
 •  
  Les AMPA (Associacions de Mares i Pares d'Alumnes) tenen atribuïdes unes funcions que comporten el tractament d'informació dels seus socis, alumnes, col.laboradors, voluntaris, etc. i el seu exercici implica el tractament de dades de caràcter personal amb el que estan obligades a una sèrie de requisits establerts per la LOPD.
   
  La Vanguardia - 14 de desembre de 2014
 •  
  Com m'afecta?
  Però si sóc autònom també he de complir amb la Protecció de Dades? La resposta en la majoria de casos és clara, SI. Només hi ha algunes excepcions molt concretes que detallem a continuació.
   
  Si hi ha un sector especialment sensible en matèria de protecció de dades es el sector sanitari. Metges, consultes privades, dentistes, fisioterapeutes, optometristes, dietistes,... tracten una sèrie de dades que per la seva naturalesa es classifiquen de nivell alt. Es per aquest motiu, que avui ens centrem en la protecció de dades per clíniques i centre mèdics o de salut i en com portar a terme l'adaptació a la LOPD.
 •  
  El cas que ara detallem no és únic ni excepcional, al contrari, i això ens preocupa ja que fa mal al sector on algunes empreses estan assessorant molt malament en matèria de protecció de dades. I és tal la magnitud d'alguns errors que acaba semblant una pressa de pel als clients, que evidentment, no coneixen el detall i diferències entre el que han de complir vs el que els "han venut".
   
  La seva empresa va realitzar l'adaptació a la LOPD fa un anys, però...
  Realment aquesta adaptació cobreix a la seva empresa en l'actualitat?
  Els documents estan acord amb la situació actual?
  Els fitxers registrats cobreixen les dades tractades actualment?
  Compleix amb les mesures tècnico-organitzatives que suposadament li van indicar en el seu dia?
  Realitza una auditoria cada dos anys com estableix el reglament?
 •  
  El gabinet jurídic de la AEPD ha publicat un informe sobre l'accés que pot tenir el propietari d'un habitatge en règim de propietat horitzontal a documents que continguin dades personals relacionades amb la comunitat de propietaris com salaris de treballadors, honoraris professionals, factures, contractes, deutes pendents, consums, comptes bancaris, etc.
   
  Diari ARA - Abril 2014
 •  
  Com a consultors en matèria de LOPD cada cop rebem més dubtes sobre clients que reben una carta o trucada d'un client seu que vol exercir el dret d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició al tractament de les seves dades. Son els anomenats drets ARCO.
   
  Qualsevol negoci, per petit que sigui, haurà de complir amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades, si en el seu dia a dia, pot arribar a tractar dades de caràcter personal, ja sigui dels seus clients, proveïdors o treballadors.
 •  
  Cada vegada és més freqüent la utilització d'eines "en el núvol" per gestionar la nostra activitat professional, però, sap quines implicacions té l'ús d'eines com Dropbox a nivell de la Llei Orgànica de Protecció de Dades?
   
  Tot i que fa anys que la Fundació Tripartita persegueix a les empreses que ofereixen la LOPD gratuïta a través de bonificacions en concepte de formació, aquesta pràctica segueix portant-se a terme de forma habitual i és un risc per l'empresari.
 •  
  La protecció de dades personals i el possible us de la seva informació per part de tercers es un dret fonamental que busca protegir l'intimitat i privacitat de les persones físiques enfront les vulneracions que puguin produir-se per la recollida, enmagatzament i us indiscriminat de les seves dades de caracter personal per part de les persones jurídiques.
   
  La AEPD presenta 'Protege tus datos en Internet', un canal de vídeos que mostra al internauta com pot gestionar la seva privacitat a la xarxa.
 •  
  El passat dimarts, 28 de gener, es va celebrar per vuitè any consecutiu el Dia de la Protecció de Dades a Europa.
   
  L'adaptació a la LOPD per una empresa no és un procés llarg, però tampoc un simple tràmit que es pugui posposar.
 •  
  PymeLegal posa a la seva disposició un nou software per al cumpliment de la LOPD. Ara estar al dia en materia de protecció de dades es fàcil, ràpid, segur i econòmic
   
  El TC avala que una empresa controli l'email corporatiu dels seus treballadors
 •  
  Les dades personals relatives a pacients d’un centre sanitari són catalogades per la normativa de protecció de dades com a dades sensibles especialment protegides, ja que són dades de salut (art. 9 RGPD). 

  Aquest tractament de dades té moltes qüestions a resoldre com, per exemple, si s’ha de sol·licitar el consentiment per a què tractin les nostres dades, si ens han d’informar dels fins per als que s’usaran aquestes o informar-nos de qui o quins poden accedir a la història clínica, entre altres. Passem, doncs, a donar resposta a aquestes i altres qüestions; així que, comencem.  

   
 •  
  Fotos íntimes de la teva exparella, vídeos de vexacions a un company de classe, presenciar situacions d’assetjament… imatges d’aquest tipus suposen tenir contingut sensible d’una altra persona en els nostres dispositius i la seva possible difusió comporta conseqüències tant administratives i disciplinàries com civils i penals.
 •  
  Vivim l’era de la digitalització en la que l’ús de dispositius mòbils forma part del nostre dia a dia per intercanviar, conèixer o usar informació en qualsevol moment. 

   
 •  
  Aquesta setmana us parlarem dels tipus de marques que es poden registrar davant els Organismes Oficials de registre de marques, ja que és fonamental distingir tant els tipus que hi ha com la classificació de la qual són objecte, en nom a ajudar a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) a entendre què es vol registrar i facilitar les recerques a l’OEPM i usuaris.
 •  
  L’AEPD ha publicat una guia per a facilitar l’aplicació de la privacitat des del disseny. Aquesta guia està dirigida tant a responsables de tractament com a proveïdors i prestadors de serveis, desenvolupadors de productes i aplicacions o fabricants de dispositius.
 •  
  La setmana passada vam veure quina informació era necessari proporcionar i com sol.licitar el consentiment de manera correcta a la política de galetes, així com la seva ubicació, i complir en conseqüència amb la normativa. Aquesta setmana volem centrar-nos en les tipologies i exemples habituals de les que podem arribar a tenir a la nostra pàgina web. 
 •  
  El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a través de la Sentència de l’assumpte C-673/17, ha proporcionat unes directrius clares per a un correcte compliment del RGPD en relació a la informació facilitada i consentiment atorgat en les polítiques de galetes.  Donada la rellevància d’aquest tema, en aquest butlletí setmanal us resumirem de forma pràctica com establir un correcte protocol sobre la política de galetes que haurem d’incloure en la nostra pàgina web si les utilitzem per a una finalitat concreta.
 •  
  Aquesta setmana volem exposar un tema que, amb la societat digital en la que estem avui en dia, ens pot afectar a tots: imatges que no volem que apareguin a la xarxa.  Les imatges i vídeos són dades personals, per això si hi ha alguna d’aquestes dades personals que no volem que aparegui perquè pot vulnerar els nostres drets i llibertats, existeixen canals i procediments per a sol·licitar que aquestes imatges siguin retirades.
 •  
  El passat 25 de maig es va complir un any de l’aplicació efectiva del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD). Això va canviar de forma radical la normativa de protecció de dades tal i com la coneixíem afegint noves obligacions que en la legislació espanyola no existien, sent una d’elles la Notificació de les bretxes de seguretat davant l’Autoritat de Control (a Espanya l’Agència Espanyola de Protecció de Dades).
 •  
  Com anunciàvem la setmana passada, analitzarem la videovigilància a les comunitats de propietaris resolent els dubtes sobre com aprovar el seu us, quin paper dur a terme la comunitat en relació amb el tractament de les imatges, on es posen les càmeres de forma adequada, entre altre qüestions que passem a resoldre.
 •  
  El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) estableix que les organitzacions que tractin dades estan obligades a realitzar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (EIPD) abans d’efectuar aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o fins, comportin un alt risc per als drets i llibertats de les persones, en el seu article 35.1.
 •  
  Continuant amb les notícies setmanals dels dijous, aquesta setmana volem parlar-vos de com afecta el RGPD a les comunitats de propietaris i administradors de finques.
 •  
  Tal com us explicàvem a la notícia del març ¡Implantació de la protecció de dades a cost zero', hi ha múltiples perills a l'hora de contractar una implantació de protecció de dades amb cost als crèdits de formació de cada empresa.
 •  
  Durant les últimes setmanes us hem anat informant de qui és el responsable del tractament de les dades tractades en escoles, els principis que regeixen aquests tractaments de dades, les legitimacions en què es basen i com valorar les mesures de seguretat que poden aplicar-se. Aquesta setmana, i de forma resumida, volem facilitar-vos un decàleg per a un ús correcte de les dades personals dins els centres escolars i educatius. Així que sense més preàmbul:
 •  
  La setmana passada us parlàvem dels principis bàsics que regeixen el Tractament de les dades pels Centres escolars així com la legitimació que pot emparar qualsevol Tractament de dades. Aquesta setmana us proposarem una sèrie de mesures de seguretat, sempre seguint les directrius que marca la pròpia AEPD a la guia sectorial dirigida a les escoles.
 •  
  Tal com us avançàvem en l'anterior post, aquesta setmana parlarem dels principis bàsics que regeixen el tractament de les dades pels centres escolars, i en què poden emparar-se per realitzar aquest tractament d'acord a l'RGPD.

  En base en l'article 5 del Reglament europeu, els principis bàsics i fonamentals en els que es basa un tractament de dades correcte serien els següents:   
 •  
  Els centres docents tenen encomanada la funció social d'ensenyar i orientar als seus alumnes i, per això, necessiten tractar les seves dades personals;  són responsables del tractament de les dades tant identificatives o acadèmiques, de les dades per oferir els serveis de menjador o transport i de dades per a la posada en marxa i desenvolupament d'activitats extraescolars. No obstant això, no hem d'oblidar que també són responsables de les dades dels pares o tutors d'aquests alumnes així com del professorat que imparteix la docència.

   
 •  
  Davant la generalització de l'ús de drons i el seu creixement exponencial, l'AEPD ha cregut necessari publicar una nova guia que ofereix recomanacions específiques per a tots aquells que els utilitzen, tant sigui per a un ús esportiu o recreatiu com per tots aquells que en fan un ús professional. Aquesta guia analitza les operacions que s'efectuen amb drons distingint entre les que no tracten dades, les que eventualment podrien captar informació i aquelles la fi de les quals implica un tractament de dades personals, com en el cas de la videovigilància o l'enregistrament d'esdeveniments.
 •  
  Puc tenir una càmera de videovigilància i no informar? La videovigilància és un tractament de dades personals.
 •  
  les sancions han arribat. Tal i com anunciava a finals d'any l'AEPD, i us informàvem en el butlletí de desembre "Incompliment, sancions i funció inspectora AEPD", les primeres resolucions sancionadores ja estan aquí, amb multes i advertències adequades a cada cas concret.

   
 •  
  El Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) estableix al seu article 35.1 que les organitzacions que tractin dades tenen l’obligació de realitzar una Avaluació d’Impacte relativa a la Protecció de Dades (AIPD) amb anterioritat a la posada en funcionament d’aquests tractaments quan sigui probable que, en funció de la seva naturalesa, abast, context o finalitat, comporti un alt risc pels drets i llibertats de les persones. 

   
 •  
  Aquesta setmana hem preparat una inforgrafia sobre el procés de registre d'una marca.

   
 •  
  Apreciat col·laborador,

  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat a la plataforma i que segur seran del vostre interès:
 •  
  Aquesta setmana i les pròximes volem parlar-vos sobre les Marques i de com ens permeten distingir els productes i / o serveis donant un dret d'ús exclusiu als seus titulars. 

  Fa uns dies vam comentar els canvis normatius de la llei espanyola per a l'adaptació a la Directiva Europea UE 2015/2436 d'aproximació de les legislacions dels estats membres en matèria de marques. 

  Ara volem posar èmfasi en els termes bàsics sobre propietat industrial, especialment sobre les marques i noms comercials, per dissipar qualsevol tipus de dubte sobre això. 

   
 •  
  Com faig per no rebre cada dia tants correus de publicitat comercial? Puc restringir la publicitat no desitjada? Son preguntes que l'AEPD i Adigital donen resposta a través de millores a la Llista Robinson donant facilitats a les empreses per poder complir amb la seva consulta mitjançant previ enviament de comunicacions de màrqueting de forma directa. L’objectiu principal de les Llistes Robinson són la protecció de les dades personals dels ciutadans en relació amb la publicitat no desitjada.

   
 •  
  Fa unes setmanes, vam comentar el canvi que suposava la LOPDGDD en relació a la desconnexió laboral, i ara tenim entre mans el canvi normatiu que introduirà el Reial Decret Llei 8/2019, de 8 de març, de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral a la jornada de treball, en relació al control de la jornada laboral, i que en conseqüència suposa actualitzar la documentació en protecció de dades en els punts que passem a comentar.    
 •  
  Què són? Quan es produeixen? Quan he de comunicar-les? Aquestes són les preguntes que ens genera el concepte de violacions de seguretat que la normativa va introduir en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell de 27 d’abril de 2016 relatiu a la Protección de les persones físiques en el que respecta al tractament de dades personals i la lliure circulació d’aquestes dades (d’ara endavant RGPD).

   
 •  
  Actualment ens trobem davant de l’ús de WhatsApp no tan sols en l’àmbit privat, si no també d’empresa. És per això que hem volgut fer-li lloc a aquesta situació i comentar els usos que se li poden donar a  WhatsApp Business i que hem de tenir en compte el compliment del deure d’informació i l’obtenció de consentiment en el casos necessaris. 

   
 •  
  Aquesta setmana volem dedicar el butlletí setmanal per comentar una pràctica que a dia d’avui, encara es realitza per part de determinades empreses del sector, desprestigiant el servei y posant en dubte la importància d’una bona consultoria en protecció de dades: l’adaptació a la protecció de dades a cost zero

   
 •  
  FICHA 4 - Informació a xarxes socials.
 •  
  FITXA 3: La importància de les contrasenyes
 •  
  La normativa espanyola de marques es renova per adaptar-se a la Directiva UE 2015/2436 d’aproximació de les legislacions dels estats membres en matèria de marques. 

   
 •  
  Adjuntem algunes novetats importants que hem incorporat a la nostra plataforma per clients i partners.
 •  
  FITXA TÈCNICA 2: DONAR LES MEVES DADES PERSONALS

   
 •  
  FICHA TECNICA 1 - Guardar informació al núvol.
 •  
  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat al servei i a la plataforma pels partners.
 •  
  Com tots bé sabem (i ens fan saber) avui és 14 de febrer, Sant Valentí, i, per no ser menys, des de PYMELEGAL volem també parlar de l'amor i les parelles, encara que des de la vessant que ens afecta, és a dir, la privacitat i intimitat sobre les nostres dades relacionada amb els nostres dispositius mòbils, xarxes socials i totes aquelles APPS que hi ha en el mercat per a trobar parella…

   
 •  
  Adjuntem infografia que hem realitzat sobre les transferències internacionals de dades per entendre com portar-les a terme cumplint amb la normativa.

   
 •  
  Amb el butlletí d’aquesta setmana volem repassar els conceptes clau que tractem diàriament en relació a la protecció de dades, com per exemple, dades biomètriques, deure d’informar, avaluació d’impacte, entre altres. Per això utilitzarem de guia les definicions de l’article 4 del REGLAMENT (UE) 2016/679 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 27 d’abril de 2016 relatiu a la protecció de les persones física en el que respecta al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades (RGPD), a més d’altres articles de la normativa citada. 

   
 •  
  La normativa actual en matèria de protecció de dades: Reglament (UE) 2016/679 del parlament europeu i del consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades (RGPD) i la llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD), recullen en el seu Capítol II i en el Títol II respectivament, els Principis de protecció de dades entre els quals es troba la licitud del tractament.

  El RGPD, manté el principi que tot tractament de dades ha d'estar sostingut per una base legitimadora, contingudes en l'article 6.1 del RGPD i que recordem són:

  a) Consentiment de l'interessat 

  b) Execució d'un contracte o aplicació de mesures precontractuals a petició de l'interessat

  c) Compliment d'una obligació legal per part del responsable del tractament

  d) Protecció d'interessos vitals

  e) Compliment d'una missió realitzada en interès públic o en exercici de poders públics

  conferit al responsable del tractament

  f) Satisfacció d'interessos legítims perseguits pel responsable del tractament sempre que aquests no prevalguin als interessos o drets i llibertats de l'interessat
 •  
  Apreciats col.laboradors,

  Adjuntem algunes novetats que hem incorporat a la plataforma junt amb altres en les que estem treballant.

   
 •  
  La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia de Drets Digitals (LOPDGDD) deroga el Reial Decret Llei 5/2018, de 27 de juliol, de mesures urgents per a l'adaptació del Dret espanyol a la normativa de la Unió Europea en matèria de protecció de dades, en el qual es recollien la prescripció en relació amb els imports de la sanció (Disposició Derogatòria única). 

  Per tant, el Règim sancionador actual en matèria de Protecció de dades es basa en el Reglament (UE) 2016/679 i el Títol IX de la LOPDGDD. 

  Passem a detallar les qüestions relatives a aquest Règim Sancionador.
 •  
  Un mes després de l’aprovació de la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD), volem fer un repàs al desenvolupament i complement que ha suposat la nova LOPDGDD respecte al RGPD.

  Es per això que us adjuntem un document que resumeix els aspectes que ha complementat la nova Llei amb els articles de referència.

  Esperem que us sigui d’utilitat. 

   
 •  
  Amb aquest número acabem la trilogia de Garantia dels Drets Digitals, recollits en el Títol X de la LOPDGDD, que recordem dividim en els següents drets: El Dret a Internet;  Menors, educació i Internet; El dret digital en l'àmbit laboral; i el Dret a l'oblit i rectificació a Internet. En aquest butlletí tractarem el quart i últim punt: Dret a l'oblit i rectificació a Internet.

   
 •  
  Seguint amb el segon capítol de Garantia dels Drets Digitals, recollits en el Títol X de la LOPDGDD, avui tractarem l'apartat sobre 'El dret digital en l'àmbit laboral'.

 •  
  Volem aprofitar aquesta i la propera setmana, per comentar i donar importància en el butlletí  setmanal a la regulació en concret de les Garanties dels Drets Digitals per part de la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD).    
 •  
  Tot l'equip de PymeLegal us desija bones festes i un fantàstic 2019 ple de salut i èxits!   
 •  
  Aquesta pregunta ens sorgeix moltes vegades a l'hora de posar-nos a dissenyar el nostre Registre d'Activitats de Tractament , en realitzar un inventari dels Encarregats de Tractament amb els quals la meva empresa tracta, i també quan anem a enviar els contractes de prestació de serveis en els quals s'encarrega el tractament de les dades a un dels nostres proveïdors, com per exemple en el cas de treballar amb missatgeries, o en el cas de cedir dades sent una consulta mèdica a un centre que realitza diagnòstic.

   
 •  
  En aquests sis mesos, des de l'aprovació del RGPD les empreses han actualitzat els seus protocols en matèria de protecció de dades: canvi en el procediment de gestió dels tractaments, deixant enrere els fitxers i la seva notificació a la AEPD, reconfigurant l'anomenat "document de seguretat", realitzant els registres d'activitats de tractament, actualitzant les clàusules d'informació i consentiment, revisant el protocol d'enviament de comunicacions comercials, posant al dia els avisos legals de la web i duent a terme els corresponents anàlisis de riscos, entre altres aspectes per a complir amb el nou concepte de responsabilitat proactiva.

   
 •  
  El passat 23 de novembre va ser aprovat pel Senat el Projecte de Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals, després de l’aprovació per part del Congrés.
 •  
  En aquesta última entrega sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD o DPO) volem fer un resum sobre la certificació en aquesta matèria.
 •  
  Apreciats col.laboradors,

  Adjuntem novetats/millores que hem implantat a la plataforma.
 •  
  En aquest nou entregable sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades (DPD – DPO) detallarem les funcions i responsabilitats que té aquesta nova figura dins les empreses.

   

  Al capítol anterior, us vam donar els requisits sobre aquest nomenament i la setmana vinent tractarem sobre la certificació en aquesta matèria.
 •  
  Avui iniciem un primer butlletí sobre la figura del Delegat de Protecció de Dades per intentar dona una mica de llum sobre aquest nou rol que tants dubtes està generant.

  En aquest primer capítol, explicarem que és el DPD (o DPO), quan s'ha de nombrar i intentarem aclarir alguns dels conceptes que apareixen al RGPD sobre aquesta figura.   
 •  
  Continua la tramitació del Projecte de Llei Orgànica de protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets digitals (LOPDGDD), que regula, en primer lloc, l'adaptació de l'ordenament jurídic espanyol al Reglament (UE) 20167/679 del Parlament Europeu i el Consell, de 27 d'abril de 2016. A la vegada, estableix que el dret fonamental de les persones físiques a la protecció de dades personals, emparat en l'article 18.4 de la Constitució, s'exercirà conforme a l'establert en el Reglament de la UE. Us adjuntem document amb les principals novetats i contingut Projecte de Llei Orgànica de Protecció de dades.   
 •  
  Apreciats clients i col·laboradors,  Us adjuntem algunes novetats importants que s'han realitzat a la plataforma, algunes en les quals estem treballant, i us comuniquem que a partir del 1 de novembre ens traslladem a unes noves oficines amb nou número de telèfon que us indiquem a continuació.
 •  
  Amb l'objectiu d'incorporar al dret espanyol la Directiva (UE) 2016/1148 del Parlament Europeu i del Consell, de 6 de juliol de 2016, relativa a les mesures destinades a garantir un elevat nivell comú de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació en la Unió – coneguda com a “Directiva europea sobre ciberseguretat” “Directiva NIS”- el Govern Espanyol ha aprovat com a mesura d'urgència el Reial Decret - Llei 12/2018, de 7 de setembre, de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació.
 •  
  Després de l'entrada en vigor del Reglament General de Protecció de dades (RGPD) el passat 25 de maig i a l'espera de l'aprovació de la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades, el Consell de Ministres ha aprovat el Reial decret Llei 5/2018 del 27 de juliol per incorporar al dret espanyol el règim sancionador, l'activitat inspectora en matèria de protecció de dades, i la regulació del procediment en cas de vulneració d'aquest marc normatiu.
 •  
  Com haureu anat llegint en algun dels nostres comunicats o en altres mitjans, una de les novetats més rellevants del nou Reglament Europeu (RGPD) és el canvi referent a l’obtenció dels consentiments.

  Amb el RGPD es prohibeix el consentiment ‘tàcit’ obtingut mitjançant fórmules com ‘si en uns dies no ens diu el contrari, entenem que podem enviar-los comunicacions comercials...’ o les caselles pre-marcades, per exemple, a les pàgines web.

  Ara el consentiment ha de ser lliure, informat, específic i inequívoc, mitjançant una acció positiva del interessat, i a més, ha de ser verificable.
 •  
  Amb el reglament de desenvolupament de la LOPD (RD1720/2007) s’establien mesures específiques a aplicar segons el nivell de dades tractades. El RGPD no detalla de forma exhaustiva les mesures i estableix que els responsables i encarregats establiran les mesures tècniques i organitzatives apropiades per garantir un nivell de seguretat adequat en funció dels riscos detectats en una anàlisis prèvia; a més, hauran d’estar en condicions de demostrar l’aplicació de les mateixes (responsabilitat activa).
 •  
  Quines obligacions tinc en matèria de protecció de dades per instal.lar càmeres? Puc instal.lar un sistema de video vigilància per controlar als treballadors? Arrel de la sentència publicada avui del TEDH (Tribunal Europeu de Drets Humans) que obliga a Espanya a indemnitzar a cinc caixeres que van ser filmades robant a un supermercat perquè no se les va informar sobre les càmeres ocultes, hem cregut convenient fer un post amb informació pràctica relativa al tractament d'imatges mitjançant càmeres de vídeo vigilància amb un apartat específic en referència a la instal·lació de càmeres pel control empresarial.
 •  
  En aquest post, us resumirem les obligacions que tenen tant les comunitats de propietaris com els administradors de finques en matèria de protecció de dades juntament amb alguns supòsits específics d’aquest àmbit, que creiem que mereixen especial atenció.
 •  
  El proper 25 de maig de 2018 és el dia que tots els consultors en matèria de protecció de dades, advocats i assessors tenen marcada en els seus calendaris ja que és la data límit d’aplicació del Reglament Europeu 679/2016 de Protecció de Dades, més conegut com RGPD, un cop transcorreguts els dos anys de marge des de la seva entrada en vigor.

  L’aplicació d’aquest nou Reglament és el canvi més important que es produeix en aquest àmbit des de fa molts anys i pretén harmonitzar totes les normatives dels estats membres i donar més garanties de control als ciutadans.
 •  
  Les empreses que controlen el correu electrònic dels seus treballadors sense avisar-los prèviament i sense una justificació convincent contravenen la protecció de la vida privada i la correspondència dels ciutadans. El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) falla a favor d’un treballador romanès al que varen acomiadar al 2007 després d’accedir als seus missatges privats. 
 •  
  L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha publicat un espai a la seva pàgina web amb consells pràctics per ajudar als ciutadans a evitar la recepció de publicitat no desitjada incloent tant trucades telefòniques com correus electrònics.

  Durant el 2016 l'AEPD va iniciar 282 expedients per spam i 414 per publicitat realitzada mitjançant altres mitjans. Aquestes matèries es troben entre les cinc àrees en les quals es declaren un major nombre d'infraccions de la normativa de protecció de dades.

  Coincidint amb aquesta nova secció a la web de l'AEPD i donada la incomoditat que generen aquest tipus d'accions per als ciutadans aquí us deixem un resum de la mesures que es poden dur a terme per evitar-les.
 •  
  A menys d’un any per l’aplicació efectiva del Reglament General de Protecció de dades (RGPD), fa uns dies es va publicar l’avantprojecte de llei que modificarà l’actual LOPD i que permetrà establir les directrius d’aplicació del RGPD al nostre país.
 •  
  Els concursos en les xarxes socials són cada dia una pràctica més comú i establerta per la majoria de les empreses. És una forma ràpida, còmoda, i moltes vegades econòmica, d’aconseguir nous seguidors i fidelitzar a la comunitat, però quantes d’aquestes empreses treballen les bases legals per regular-los?

  En aquest post, detallarem que han d'incloure aquestes bases perque compleixin amb la normativa de cada xarxa social. Partirem de la base d'un concurs de participació oberta i gratuita.
 •  
  En aquests últims dies, el Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital ha enviat un comunicat als responsable de pàgines web i tendes online advertint de la necessitat de complir amb el disposat a la Ley 34/2002 de 11 de julio de Servicios de la Sociedad de la Información y Comercio Electrónico (LSSICE) i indicant les definiencies detectades que podrian comportar sanciones des de 30.000€ fins a 300.000€.
 •  
  Just un any abans de l'aplicació del Reglament General de protecció de dades (RGPD), es va celebrar el passat dijous a Madrid la 9ena sessió anual oberta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, un esdeveniment que s'ha consolidat com punt de trobada d'empreses, organitzacions i professionals del sector.
 •  
  Les obligacions que estableix la normativa de protecció de dades a clubs esportius no difereixen molt de les d'una pime tradicional, no obstant, per la seva tipologia d'associació normalment entre amics o coneguts que s'han unit per compartir els seus hobbies i il·lusions esportives, acostuma a ser una normativa amb baix índex de compliment en aquest col·lectiu. Exposem a continuació un breu resum dels aspectes a tenir en compte i us recordem que a PymeLegal oferim una solució online a mida per a clubs i associacions que us permetrà estar al dia en aquesta matèria:
 •  
  Arrel de la publicació per part de l'Agencia de Protecció de Dades de la guia sectorial per administradors de finques, hem cregut oportú fer un resum de les obligacions que estableix la normativa a les comunitats de propietaris i quines implicacions té pels administradors de finques.
 •  
  La marca finlandesa de telefonia mòbil Nokia presenta la reedición del exitoso modelo Nokia 3310 en el Mobile World Congress 2017 que es celebra aquesta setmana a Barcelona.
  Crida l'atenció, en un món on dominen els smartphones, wearables i ulleres de realitat virtual, la presentació, com a gran novetat, d'un telèfon que va sortir al mercat fa 17 anys i que simplement permetia trucar i enviar SMS (Short Message Service), a part del "joc de la serp".
 •  
  Un dels principals actius que té un negoci, sigui online o offline, és el domini d'internet. El domini associat a una pàgina web ens permet, entre altres aspectes, tenir presència a internet, potenciar la nostra marca, oferir un nou canal de comunicació amb els potencials clients, i sobretot, que ens trobin quan l'usuari busca els nostres serveis. Si a més el nostre negoci és online, ja sigui un e-commerce, una plataforma SaaS, una app, etc. el nom del domini és peça fonamental per a la nostra activitat.
 •  
  Les noves tecnologies han portat de la mà infinitat d'avantatges però també més d'un debat ètic i legal. És el cas de la videovigilància aplicada a entorns de treball. És legal que l'empresari gravi als seus treballadors durant la seva jornada laboral? Poden servir aquests enregistraments com a prova, per exemple, per justificar un acomiadament? Quins són els límits i en quins casos es vulneren els drets del treballador? La jurisprudència s'ha ocupat de respondre a aquestes qüestions i, de fet, fa molt poc hem conegut una nova sentència sobre aquesta matèria, encara que, com sol passar, cada cas té les seves peculiaritats i no existeix una resposta universal aplicable a tots els supòsits.
 •  
  Les apps o aplicacions mòbils ja formen part del nostre dia a dia. Cada vegada més empreses es llancen a crear un espai específic en el que tractar amb els seus clients de forma més còmoda per a ells, i els usuaris es decanten per descarregar-les per operar amb major facilitat i accedir a ofertes especials i a un tracte més personalitzat. En un món en el que la majoria de les compres es porten a terme a través de mòbils o tablets, entrar en aquest canal és clau per estar al mercat. Però quins aspectes hem de tenir en compte abans de llançar-nos a dissenyar una app? I, pel que fa als drets de l'usuari, quins textes legals ha de tenir la nostra aplicació?
 •  
  Apreciat client/partner,

  Hem afegit un nou apartat a l'àrea privada de la nostra plataforma, al final de la secció 'documentació', que us permetrà pujar qualsevol tipus de document relacionat amb el servei de LOPD per la seva custodia i posterior descàrrega en el moment que ho desitjeu. D'aquesta forma, podreu incloure documentació addicional, generada o no per la nostra plataforma, i disposar de tots els documents relacionats amb el servei de forma agrupada.

  Aprofitem l'ocasió per desitjar-vos unes bones festes.

  L'equip de PymeLegal.
 •  
  L'activitat d'un blogger és una de les més lliures i estimulants que podem trobar a la xarxa: podem escriure sobre gairebé qualsevol cosa i som els nostres propis responsables. Ningú més que nosaltres decideix quines temàtiques són interessants i quines no. No obstant, si tens un blog, has de saber que, com tothom, estàs subjecte a certes normes, i una de les més importants és la relacionada amb la protecció de dades personals.
 •  
  Crear una marca capaç de captar l'atenció del consumidor és una tasca fonamental per a iniciar un negoci o llençar un producte/servei a la que de vegades no li donem la importància que mereix. Per a una pime, és fonamental que els aspectes que defineixen la seva companyia, com el logotip o el propi nom, siguin reconeguts pels consumidors i la competència no els pugui imitar.
 •  
  Estem acostumats a veure fotografies a les xarxes socials de menors en diferents contextos penjades pels seus pares, però son conscients els pares dels possibles riscos que això implica. Evidentment, els pares tenen la llibertat de publicar les fotos que desitgin dels seus fills sempre que no es perjudiqui la dignitat i l'honor del menor, però en aquest post, volem indicar-vos alguns aspectes a tenir en compte a l'hora de publicar a les xarxes.
 •  
  Us heu preguntat alguna vegada com us podria afectar la informació que apareix a Google quan busqueu el vostre nom i cognoms? En alguns casos, informació poc precisa, obsoleta o sense rellevància publicada a internet està afectant a persones en la seva vida actual, a nivell personal i laboral.
 •  
  Actualment acostumem a identificar els productes/serveis d'una empresa a través de la marca, la qual ens transmet informació sobre la seva qualitat, origen, imatge, essència, valor i filosofia entre d'altres aspectes.
 •  
  El dimarts 12 de juliol, la Comissió Europea emetia una nota de premsa comunicant l'aprovació del nou marc normatiu anomenat "Escut de Privacitat" que us havíem comentat en anteriors entrades, i que permetrà la regulació de les transferències internacionals de dades realitzades a entitats a Estats Units sempre que aquestes compleixin amb uns requisits.
 •  
  Quan ens morim, no ho fem digitalment?, assegurava fa uns dies el Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó quan anunciava la tramitació d'una Llei que pretén regular per primera vegada a l'Estat Espanyol les herències digitals.
 •  
  El Reglament General de Protecció de Dades va entrar en vigor el 25 de maig de 2016 però no serà d'aplicació fins el 25 de maig de 2018.
 •  
  Alguns dels nostres clients sovint ens pregunten fins a quin punt han d'informar els seus empleats sobre l'existència de la normativa en matèria de Protecció de Dades, sobre com afecta el seu dia a dia i les repercussions que pot tenir el seu incompliment per part dels treballadors i la resposta és taxativa: cal informar al treballador de com l'afecta la LOPD.
 •  
  Entre les diferents obligacions que estableix la LOPD a un centre educatiu, és important realitzar una correcta notificació dels fitxers de dades personals que es manegen en l'exercici de l'activitat educativa. Quan es declara un fitxer s'ha de determinar qui és el responsable dels tractaments de dades personals que s'utilitzen en els centres, doncs és aquest l'obligat a declarar el fitxer, garantir els drets ARCO i a respondre a les diferents infraccions.
 •  
  Les exigències establertes en els anteriors post en referència a les comunicacions comercials per via electrònica (LSSICE) són d'aplicació tant quan el destinatari de la comunicació és una persona física com quan és una persona jurídica, a diferència del que succeeix amb les garanties de la LOPD, que només protegeixen a persones físiques. És a dir, l'AEPD és competent per sancionar incompliments de la LSSICE referits a l'enviament de comunicacions comercials electròniques el destinatari de les quals sigui una persona jurídica.
 •  
  Una de les consultes més freqüents quan posem en marxa una web corporativa o una tenda online és: quins avisos legals ha d'incorporar la pàgina per a complir amb la LOPD i la LSSICE? En aquest post intentarem resumir la tipologia de textos legals que ha d'incorporar tota pàgina web i la normativa vinculant. Abans, és important assenyalar que la LSSICE vincula a totes les pàgines web que exerceixin algun tipus d'activitat econòmica o lucrativa per al prestador (directa o indirecta). A partir d'aquí, podem deduir que hauran de complir amb la LSSICE les pàgines web corporatives, les tendes online (encara que al darrera hi hagi un autònom), un autònom amb una web informativa sobre el seu negoci, un blog amb anuncis de tercers, etc. Només quedaria exclosa la pàgina web o blog que parli sobre aficions personals i sense cap tipus de publicitat, i tot i això, haurà de complir amb la LOPD, si per exemple disposa d'un formulari de contacte amb la intenció d'enviar un butlletí periòdic amb finalitats promocionals.
 •  
  El Parlament Europeu ha donat el vist i plau definitiu a les noves regles europees en matèria de protecció de dades. La reforma pretén garantir en tota la UE uns estàndards de protecció elevats i adaptats a l'entorn digital. El Parlament també ha aprovat la directiva sobre registre de dades de passatgers (PNR).
 •  
  Si a l'anterior entrada parlàvem sobre l'adquisició de bases de dades de clients potencials, avui analitzarem concretament les comunicacions comercials per via electrònica.
 •  
  Ja són uns quans els clients que ens han preguntat sobre la legalitat de comprar una base de dades de clients potencials per a realitzar una acció comercial i les implicacions que té això a nivell de LOPD.
 •  
  Donar referències d'un ex-empleat, tot i que sigui una pràctica habitual i socialment acceptada, pot convertir-se en potencialment perillosa.
 •  
  El Ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'empara presentat per una treballadora que fou acomiadada després de comprovar el seu ocupador, mitjançant la instal·lació d'una càmera de vídeo vigilància en el lloc de treball, que havia sostret diners de la caixa.
 •  
  Una sentència del Tribunal Suprem trasllada el 'dret a l'oblit' a la matriu de Google aclarint que la filial espanyola no es responsable del tractament de dades del buscador.
 •  
  Reportatge a Expansión - març 2016
 •  
  Sovint alguns clients ens pregunten com han de procedir quan un negoci canvia de titularitat en el que fa referència a les dades personals de clients.
 •  
  Pendents de tenir el text definitiu, que sembla que serà aprovat a principis de 2016, sí podem avançar els aspectes principals de la nova legislació la proposta de la qual ha estat acordada recentment pel Parlament i Consell Europeus.
 •  
  Amb la recent reforma del Codi Penal que afecta a la responsabilitat penal de les persones jurídiques, s'estan implantant polítiques de Compliance que obliguen a l'empresari a prevenir riscos penals incloent-hi el control sobre els processos que porten a terme els empleats.
 •  
  La Unió Europea i Estats Units han arribat a un acord polític anomenat EU-US Privacy Shield (Escut de Privacitat) sobre el nou marc jurídic que dona cobertura a les transferències de dades de caràcter personal entre Europa i EEUU.
 •  
  L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat un informe en el que examina si els centres escolars poden col·locar videocàmeres en zones comunes com patis i menjadors, així com quins requisits han de complir per a això.
 •  
  El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha anul·lat aquesta setmana l'acord amb els EUA de Safe Harbor que permetia a empreses europees allotjar dades allà equiparant el nivell de seguretat a tenir les mateixes dades dins de la UE.
 •  
  El 'dret a l'oblit' es la manifestació dels tradicionals drets de cancel·lació i oposició aplicats als cercadors d'internet. Fa referència al dret a impedir la difusió d'informació personal a través d'internet quan la informació es obsoleta o ja no te rellevància ni interès públic, tot i que la publicació original sigui legitima.
 •  
  Un dels aspectes importants a protocol·litzar en matèria de LOPD pel que fa referència a la part legal, es que tots els treballadors que poden tenir accés a dades de l'empresa signin el corresponent compromís de confidencialitat.
 •  
  Aquests són els aspectes pràctics que haurà de tenir en compte qualsevol comunitat de propietaris que pretenguin instal·lar un sistema de videovigilància a la seva comunitat respecte a la captació d'imatges, cartell, imprès informatiu i registre del fitxer a l'AEPD.
 •  
  La LOPD i el seu reglament de desenvolupament regulen l'exercici dels anomenats drets ARCO (Accés, Rectificació, Cancel·lació i Oposició), la forma en la que els afectats que veuen incorporades les seves dades de solvència a aquests fitxers poden conèixer el seu contingut exacte així com les circumstàncies, sol·licitar la seva rectificació si s'entén que són erronis o la seva eliminació si no existeix el deute o s'ha realitzat la incorporació al fitxer sense tenir en compte els aspectes mencionats mencionats al nostre anterior artícle: Protecció de Dades i llistes de morosos
 •  
  Cada cop es produeixen més incidències amb les anomenades 'llistes o fitxers de morosos' i la protecció de dades personals ja que es relativament senzill incloure dades en elles però a l'hora d'eliminar-los el procés és més complex.
 •  
  Cada vegada és més habitual que les empreses optin per instal·lar sistemes de localització GPS en els vehicles o terminals mòbils que utilitzen els seus empleats amb la finalitat de controlar l'ús que es fa d'aquests recursos, però, quina implicació té això a nivell de LOPD?
 •  
  Nuevos modelos de 'negocio tecnológico' para los despachos.
 •  
  Algun administrador de finques o el president d'alguna comunitat ens ha preguntat si les comunitats de propietaris estan obligades a complir amb la Llei de Protecció de Dades, i la resposta és SÍ. Tot i que, evidentment, per la seva tipologia en la majoria de casos li serà més fàcil de complir amb la normativa, la comunitat de propietaris ha de complir amb algunes obligacions en matèria de LOPD.
 •  
  Avui tractarem de sintetitzar com afecta la normativa en matèria de protecció de dades a un sector tan concret i especialment sensible com el de les residències geriàtriques. És important recordar, que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, en una de les seves memòries anuals va assenyalar que les residències tracten informació d'un sector de la població, el de la tercera edat, que "requereix d'una especial protecció, ja que en moltes ocasions es troben en una situació que els impedeix conèixer i exercir els seus drets en igualtat de condicions".
 •  
  El servei de d'adaptació i/o auditoria a la Protecció de Dades (LOPD) en format marca blanca està tenint molt bona acollida entre assessories, gestories, consultores, administradors de finques, empreses TIC, gremis, col·legis professionals i associacions.
 •  
  Alguns clients del sector de la restauració ens pregunten sovint perquè tenen que complir amb la LOPD, si ells no tracten dades de caràcter personal. Res més lluny de la realitat. Avui us posarem uns quants exemples del perquè un negoci d'aquest àmbit (bars, restaurants, discoteques, etc.) té l'obligació d'adaptar-se a la normativa en matèria de Protecció de Dades.
 •  
  La publicació de vídeos o fotografies de tercers sense el seu consentiment a les xarxes socials, en un blog o una pàgina web pot infringir el seu dret al honor, a la intimitat o a la pròpia imatge.
 •  
  Les AMPA (Associacions de Mares i Pares d'Alumnes) tenen atribuïdes unes funcions que comporten el tractament d'informació dels seus socis, alumnes, col.laboradors, voluntaris, etc. i el seu exercici implica el tractament de dades de caràcter personal amb el que estan obligades a una sèrie de requisits establerts per la LOPD.
 •  
  La Vanguardia - 14 de desembre de 2014
 •  
  Com m'afecta?
  Però si sóc autònom també he de complir amb la Protecció de Dades? La resposta en la majoria de casos és clara, SI. Només hi ha algunes excepcions molt concretes que detallem a continuació.
 •  
  Si hi ha un sector especialment sensible en matèria de protecció de dades es el sector sanitari. Metges, consultes privades, dentistes, fisioterapeutes, optometristes, dietistes,... tracten una sèrie de dades que per la seva naturalesa es classifiquen de nivell alt. Es per aquest motiu, que avui ens centrem en la protecció de dades per clíniques i centre mèdics o de salut i en com portar a terme l'adaptació a la LOPD.
 •  
  El cas que ara detallem no és únic ni excepcional, al contrari, i això ens preocupa ja que fa mal al sector on algunes empreses estan assessorant molt malament en matèria de protecció de dades. I és tal la magnitud d'alguns errors que acaba semblant una pressa de pel als clients, que evidentment, no coneixen el detall i diferències entre el que han de complir vs el que els "han venut".
 •  
  La seva empresa va realitzar l'adaptació a la LOPD fa un anys, però...
  Realment aquesta adaptació cobreix a la seva empresa en l'actualitat?
  Els documents estan acord amb la situació actual?
  Els fitxers registrats cobreixen les dades tractades actualment?
  Compleix amb les mesures tècnico-organitzatives que suposadament li van indicar en el seu dia?
  Realitza una auditoria cada dos anys com estableix el reglament?
 •  
  El gabinet jurídic de la AEPD ha publicat un informe sobre l'accés que pot tenir el propietari d'un habitatge en règim de propietat horitzontal a documents que continguin dades personals relacionades amb la comunitat de propietaris com salaris de treballadors, honoraris professionals, factures, contractes, deutes pendents, consums, comptes bancaris, etc.
 •  
  Diari ARA - Abril 2014
 •  
  Com a consultors en matèria de LOPD cada cop rebem més dubtes sobre clients que reben una carta o trucada d'un client seu que vol exercir el dret d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició al tractament de les seves dades. Son els anomenats drets ARCO.
 •  
  Qualsevol negoci, per petit que sigui, haurà de complir amb la Llei Orgànica de Protecció de Dades, si en el seu dia a dia, pot arribar a tractar dades de caràcter personal, ja sigui dels seus clients, proveïdors o treballadors.
 •  
  Cada vegada és més freqüent la utilització d'eines "en el núvol" per gestionar la nostra activitat professional, però, sap quines implicacions té l'ús d'eines com Dropbox a nivell de la Llei Orgànica de Protecció de Dades?
 •  
  Tot i que fa anys que la Fundació Tripartita persegueix a les empreses que ofereixen la LOPD gratuïta a través de bonificacions en concepte de formació, aquesta pràctica segueix portant-se a terme de forma habitual i és un risc per l'empresari.
 •  
  La protecció de dades personals i el possible us de la seva informació per part de tercers es un dret fonamental que busca protegir l'intimitat i privacitat de les persones físiques enfront les vulneracions que puguin produir-se per la recollida, enmagatzament i us indiscriminat de les seves dades de caracter personal per part de les persones jurídiques.
 •  
  La AEPD presenta 'Protege tus datos en Internet', un canal de vídeos que mostra al internauta com pot gestionar la seva privacitat a la xarxa.
 •  
  El passat dimarts, 28 de gener, es va celebrar per vuitè any consecutiu el Dia de la Protecció de Dades a Europa.
 •  
  L'adaptació a la LOPD per una empresa no és un procés llarg, però tampoc un simple tràmit que es pugui posposar.
 •  
  PymeLegal posa a la seva disposició un nou software per al cumpliment de la LOPD. Ara estar al dia en materia de protecció de dades es fàcil, ràpid, segur i econòmic
 •  
  El TC avala que una empresa controli l'email corporatiu dels seus treballadors
Protecció de Dades – LSSICE
Consulti les nostres tarifes per contractar el servei online d'adaptació i/o auditoria a la protecció de dades.
Consultoria presencial
També oferim el servei de consultoria / auditoria presencial a mida en matèria de protecció de dades través del nostre equip de consultors i advocats.
Subscriguis al nostre newsletter